Η Τουρκική κοινωνία σήμερα μαστίζεται από πολλές διαιρέσεις απειλώντας να καταστήσει τη διακυβέρνηση της χώρας ακόμα δυσκολότερη στο μέλλον.

Τον προηγούμενο μήνα, το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών (GMF) σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Κέντρο Ερευνών  Μετανάστευσης Bilgi της Κωνσταντινούπολης (BILGI-Μετανάστευση) δημοσίευσε τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης, Οι διαστάσεις της πόλωσης στην Τουρκία, καταγράφοντας και μετρώντας τον τρόπο με τον οποίο οι Τούρκοι πολίτες βλέπουν ο ένας τον άλλον, αλλά και την πολιτική της Τουρκίας.

Η μελέτη απεικόνιζε μια κοινωνία, η οποία διαρκώς διαιρείται και διχάζεται, όχι μόνο λόγω πολιτικών πεποιθήσεων, αλλά και εξαιτίας κοινωνικών, εθνοτικών και θρησκευτικών γραμμών.

Η Δρ Νόρα Φίσερ-Ονάρ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο και ειδικός στις τουρκικές πολιτικές ιδεολογίες, προειδοποίησε ότι αν δεν αντιμετωπιστούν αυτές οι ολοένα βαθύτερες διαιρέσεις της κοινωνίας,  κινδυνεύουν να καταστήσουν την Τουρκία λιγότερο κυβερνήσιμη με την πάροδο του χρόνου.

Δυστυχώς, η στρατηγική της πόλωσης καθιστά δυσκολότερη τη διακυβέρνηση“, δήλωσε η Φίσερ-Ονάρ στην τουρκική Ahval σε συνέντευξή της.

Γίνεται ένας φαύλος κύκλος εντός του οποίου αναγκάζεσαι να προχωρήσεις σε μεγαλύτερη πόλωση έτσι ώστε να μπορέσεις να διακυβερνήσεις κάνοντας το όμως όλο και πιο δύσκολο να το κάνεις, “είπε.

Η Φίσερ – Ονάρ χρησιμοποίησε το παράδειγμα των πολιτικών διαιρέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δείξει ότι η Τουρκία δεν είναι το μοναδικό πολωμένο έθνος.

Μια ημέρα πριν από τη συνέντευξη στην Ahval, ταραξίες που υποστήριζαν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την πιστοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων του Νοεμβρίου από το Κογκρέσο. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οδηγώντας σε δικομματική καταδίκη του Τραμπ για υποκίνηση βίας.

Σε σύγκριση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, δήλωσε η Φίσερ-Ονάρ, ο ηγέτης της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν ικανότερος διαχειριστής της διαιρεμένης κοινωνίας του.

 «Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ένας πολύ ικανότερος παίκτης από τον Πρόεδρο Τράμπ», δήλωσε η Φίσερ – Ονάρ. “Στην πραγματικότητα κατάφερε να συνδυάσει μια πολωτική στρατηγική με τον έλεγχο του κράτους και των διαφόρων κλάδων του».

Αλλά η πολιτική Ερντογάν είχε ως αποτέλεσμα να φανατίσει μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, τη μία ενάντια της άλλης. Το επίπεδο πόλωσης στην κοινωνία είναι τόσο υψηλό που η έρευνα GMF/Bilgi δείχνει το ανησυχητικό ποσοστό των Τούρκων, οι οποίοι δεν θα σκέπτονταν καν να ζήσουν σε κοντινή απόσταση από εκείνους που έχουν διαφορετικές απόψεις από τις δικές τους.