Υποχρεωτικά σε 18 μήνες αφήνονται ελεύθεροι εκτός του κέντρου υποδοχής, οι μετανάστες – πρόσφυγες – λαθρομετανάστες, που οποίοι εφόσον εντοπιστούν, συλλαμβάνονται και οδηγούνται εκεί.

Αυτό τονίζουν κατηγορηματικά στελέχη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο Θρακικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ επισημαίνουν ότι “ουδείς γνωρίζει απο εμάς ποιοι είναι ή δεν είναι ακραίοι ισλαμιστές, αφού αυτό το έργο το έχει αναλάβει η Ελληνική Αστυνομία και οι άλλες υπηρεσίες…”

Μάλιστα, κάνουν σαφές τα στελέχη του Υπουργείου, ότι “μέσα στο 18μηνο, εάν δεν ολοκληρωθεί η εξέταση της αίτησης ασύλου του μετανάστη προς τη χώρα μας, είμαστε υποχρεωμένοι να τους αφήσουμε ελεύθερους με μοναδικό περιορισμό να μη φύγουν απο τη χώρα, μέχρι να βγει το πόρισμα της δευτεροβάθμιας επιτροπής…”

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή…

ΤΟ ΚΥΤ ΦΥΛΑΚΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

To πρώτο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2013 στο Φυλάκιο Έβρου.

Φορείς που δραστηριοποιούνται:

 • Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – UNHCR
 • Ε.Ο.Δ.Υ.
 • Δ.Ο.Μ.
 • ΑΡΣΙΣ
 • ITC (EASO)
 • HUMAN RIGHTS 360
 • ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ
 • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
 • ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π.

Παροχές

Η υποδομή του Κ.Υ.Τ. περιλαμβάνει:
 • Κλιμάκιο διοικητικής μέριμνας, αρμόδιο για τη διοικητική υποστήριξη του Κέντρου.
 • Κλιμάκιο καταγραφής και εξακρίβωσης, αρμόδιο για την καταγραφή και εξακρίβωση της ταυτότητας και των λοιπών στοιχείων των υπηκόων τρίτων χωρών.
 • Κλιμάκιο ιατρικού ελέγχου και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, αρμόδιο για την παροχή των προαναφερόμενων υπηρεσιών.
 • Κλιμάκιο ενημέρωσης, αρμόδιο για την ενημέρωση των υπηκόων τρίτων χωρών σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Τηρούνται οι διαδικασίες;

Στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) διαμένουν οι πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς οι οποίοι έχουν εισέλθει στην ελληνική επικράτεια χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις προκειμένου να υπαχθούν στις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης και να υποβάλουν αίτημα διεθνούς προστασίας.

Στα Κ.Υ.Τ. οι εισερχόμενοι πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς τελούν σε καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας τους προκειμένου να υποβληθούν στις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, με ανώτατο όριο τις είκοσι πέντε (25) μέρες. Υπάγονται και σε γεωγραφικό περιορισμό σύμφωνα με το Κοινό Σύμφωνο Ε.Ε. – Τουρκίας.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποδοχής και ταυτοποίησης, οι εισερχόμενοι πολίτες τρίτων χωρών μεταφέρονται από τα Κ.Υ.Τ. σε Δομές της ενδοχώρας. Στη συνέχεια, παραπέμπονται στο αρμόδιο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου ή Αυτοτελές Κλιμάκιο Ασύλου, εφόσον έχουν εκδηλώσει βούληση υποβολής αιτήματος διεθνούς προστασίας ή παραπέμπονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για επανεισδοχή ή επιστροφή ή απέλαση στην περίπτωση μη υποβολής αιτήματος διεθνούς προστασίας.

Αλήθεια, κρατούνται 25 ημέρες μόνον για να ολοκληρωθεί η διαδικασία; Και αν ναι, ποιος ο λόγος αύξησης της δυναμικότητας;

Ποιός ο λόγος αύξησης της δυναμικότητας;

Αφού λοιπόν σύμφωνα με όλα τα παραπάνω στοιχεία τα οποία αποτελούν δεδομένα που έχουν αντληθεί απο την επίσημη σελίδα του Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η διαμονή των μεταναστών και ανιθαγενών στο ΚΥΤ του Εβρου είναι προσωρινή με σκοπό την προώθηση είτε προς την ενδοχώρα είτε να απελαθούν εφόσον δεν συντρέχουν οι συνθήκες απόκτησης ασύλου, για ποιο λόγο προσπαθεί η κυβέρνηση να αυξήσει τη δυναμική του ΚΥΤ Φυλακίου Ορεστιάδας;

Αν τηρούνται οι κείμενες διατάξεις, οι οποίες αποτελούν και ευρωπαϊκό πρότυπο, ποιος ο λόγος στη διασυνοριακή γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας να υπάρχει ένα τέτοιο ΚΥΤ μεγάλης δυναμικής και να μην περιοριστεί στη σημερινή του κατάσταση ή καλύτερα να αλλάξει τόπο εγκατάστασης, μακριά απο κάθε σημείο άμεσης επαφής με τη γείτονα χώρα;

Γιατί η Ελλάδα, δεν απαιτεί απο τη Βουλγαρία να προσαρμοστεί προς τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και δεν εγκαθίσταται εκεί το διασυνοριακό φυλάκιο και εκεί να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης των μεταναστών, όταν μάλιστα μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας δεν υπάρχει καμία κυριαρχική αμφισβήτηση και είναι ξεκάθαρο το καθεστώς αναγνώρισης των μειονοτήτων και των δικαιωμάτων τους;

Γιατί η Ελλάδα, γιατί η Θράκη, γιατί ο Εβρος;

Αυτά τα ερωτήματα, δεν έχουν απαντηθεί και δεν επρόκειτο να απαντηθούν, όσο η κυβέρνηση λειτουργεί μονοδιάστατα και τεχνοκρατικά και όχι συνδυαστικά και με βάση την κατοχύρωση της εθνικής ασφάλειας και ηρεμίας στη Θράκη και ιδιαίτερα στον Εβρο, που σηκώνει το βάρος της “καλής γειτονίας” με την Τουρκία κι όχι μόνο!

Εναι είναι το βέβαιο: οι μετανάστες θα κυκλοφορούν ανάμεσά μας, με ή χωρίς άσυλο, με ελάχιστες δυνατότητες “ιχνηλάτισης” των σκοπιμοτήτων που εκπροσωπεί ο καθένας απο αυτούς!