Ο Τζο Μπάιντεν έγινε επισήμως ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021, διακηρύσσοντας κατά την ομιλία του στην τελετή Ορκωμοσίας ότι «Επικράτησε η Δημοκρατία».

«Η βούληση του λαού ακούστηκε και η βούληση του λαού έχει ληφθεί υπόψη. Μάθαμε ξανά ότι η δημοκρατία είναι πολύτιμη και η δημοκρατία είναι εύθραυστη. Αυτή την ώρα, φίλοι μου, η δημοκρατία έχει επικρατήσει», είπε ο Μπάιντεν. «Αυτή είναι η ημέρα της Αμερικής. Αυτή είναι η ημέρα της Δημοκρατίας. Μια ημέρα στην ιστορία και την ελπίδα, της ανανέωσης και της αποφασιστικότητας», τόνισε.

«Σήμερα γιορτάζουμε τον θρίαμβο όχι ενός υποψηφίου, αλλά μιας ιδέας. Της ιδέας της δημοκρατίας… Αυτή την ώρα, φίλοι μου, η δημοκρατία νίκησε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, χαιρετίζοντας μια ημέρα «ελπίδας» για την Αμερική.

«Ολη μου η ψυχή βρίσκεται στο να ενώσω την χώρα», είπε. Κάλεσε για μια καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού. Δεσμεύτηκε να «νικήσει» τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία», δύο εβδομάδες μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Μιλώντας για ιστορική στιγμή, επισήμανε την ανάγκη όλοι μαζί ενωμένοι να δράσουν από κοινού και ξεκινώντας από την αρχή να τεθούν οι βάσεις για την προσπάθεια που απαιτείται ώστε να γίνουν οι αλλαγές και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που και η πανδημία προκάλεσε κλείνοντας επιχειρήσεις και δημιουργώντας νέους ανέργους.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στον κορωνοϊό και στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει τόσους θανάτους, όσους και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος για τις ΗΠΑ και υπογράμμισε πως στόχος είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και των προβλημάτων με στήριξη των πολιτών και της μεσαίας τάξης.

«Είδαμε βία», είπε, «ταρακουνήθηκαν τα θεμέλια, αλλά είμαστε εδώ και συνεχίζουμε» και συμπλήρωσε πως η αμερικανική ιστορία και πορεία δεν εξαρτάται από έναν, αλλά από όλους.

«Θα είμαι πρόεδρος όλων», είπε, και «θα αγωνιστώ για όλους, και αυτούς που με ψήφισαν και για όσους δεν με ψήφισαν», προσθέτοντας πως «το όνειρο της δικαιοσύνης είναι εδώ και θα επικρατήσει». Για να σημειώσει, ότι θα «κατατροπώσουμε» τα ψέματα, τις αδικίες τις διακρίσεις, φυλετικές και άλλες.

«Κατανοώ τα προβλήματα όλων», πρόσθεσε, «αλλά δεν πρέπει να λειτουργούμε ως φατρίες. Πρέπει να σταματήσουμε αυτά που μας χωρίζουν» και να έχουμε ενότητα.

Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε επίσης τους προκατόχους του και από τα δύο κόμματα που συμμετείχαν στην τελετή της Τετάρτης.