*Γράφει ο Παναγιώτης Πεντζουρίδης, Δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Ενας φίλος της Ελλάδας και του Ελληνισμού, βρίσκεται πλέον στο “τιμόνι” της παγκόσμιας υπερδύναμης, στην ηγεσία της Αμερικής.

Ο Τζον Μπάϊντεν, 78 ετών, με μακρά πολιτική εμπειρία, έχει πλήρη γνώση των καθηκόντων και των ευθυνών που αναλαμβάνει απο σήμερα και για τα επόμενα 4 χρόνια, σε μία ταραχώδη περίοδο για την παγκόσμια κατάσταση πραγμάτων!

Η εκλογή του δεν ήταν τυχαία, ούτε και αποτέλεσμα συσχετισμών!

Ηταν αποτέλεσμα της πολιτικής που άσκησε οι προκάτοχός του Ντόναλτ Τράμπ, ο πλέον αστάθμητος παράγοντας στην πολιτική παγκόσμια ιστορία, απρόβλεπτος και υποστηριχτής ου δόγματος της Κοινωνίας των Εθνών και φυσικά όχι της Παγκοσμιοποίησης, όπως οι προκάτοχοί του.

Επι ημερών του, μπορεί η Αμερική να μην άνοιξε πυρ κατά καμίας χώρας, οι φίλοι ηγέτες του πρώην Αμερικανού Προέδρου και μεγιστάνα όμως, άνοιξαν πολλά πολεμικά μέτωπα, με τον ίδιο να κερδίζει τόσο οικονομικά δια των επιχειρήσεων στην πολεμική βιομηχανία, όσο και πολιτικά, τουλάχιστον στο κοινό που απευθύνεται και έδειξε να τον ακολουθεί μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο ακραίος λόγος του, η ακραία πολιτική του φυσιογνωμία, δεν άφηναν περιθώρια συζήτησης για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, την Νοτιοβαλκανική Χερσόνησο, και έτσι τα Ελληνικά Συμφέροντα και κατ’ επέκταση τα Ευρωπαϊκά, δεν αποτέλεσαν ποτέ μέρος της ατζέντας του κου Τράμπ, αλλά μόνο δια της Γερμανίας που πάντα ως “πόντιος Πιλάτος” προσπάθησε να κρατήσει ένα ισοζύγιο μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης, όχι όμως με επιτυχία!

Τώρα, με την επάνοδο Μπάιντεν, αυτή τη φορά ως Προέδρου των ΗΠΑ, η Ελλάδα ελπίζει.

Και ελπίζει πολλά, διότι ο νέος Πρόεδρος της Αμερικής γνωρίζει την Ελλάδα, γνωρίζει τον Ελληνισμό.

Εχει ιδιαίτερους δεσμούς με πολιτικά και επιχειρηματικά πρόσωπα σε Ελλάδα και Κύπρο, επικοινωνεί και έχει ανοιχτούς διαύλους διαλόγου με την Ελληνική Ομογένεια στην Αμερική και το κυριότερο έχει προσωπική άποψη για την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο και στην ΝοτιοΒαλκανική.

Παράλληλα, δεν παραβλέπει τη στάση του Ερντογάν, στενού φίλου και ομοϊδεάτη του προκατόχου του σε πολιτικό και όχι μόνο επίπεδο, δίνοντας μάλιστα το στίγμα της νέας του πολιτικής “ότι η στάση της Τουρκίας θα εξεταστεί σοβαρά”, δια του νέου υπουργού εξωτερικών ων ΗΠΑ κου Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη την επιλογή ενός «λεγόμενου στρατηγικού μας εταίρου» να αγοράσει το συστημα S-400 και να εναρμονίζεται «με έναν από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας, τη Ρωσία.

Η σημερινή ημέρα λοιπόν, είναι σημαντική για την Ελλάδα, για τον Ελληνισμό, για την Ελληνική Διπλωματία, για την παγκόσμια κατάσταση.

Ολοι, ιδιαίτερα εμείς οι Ελληνες, αναμένουμε πολλά απο το νέο Πρόεδρο, τον φίλο της Ελλάδας και του Ελληνισμού.

Ολοι, ιδιαίτερα εμείς οι Θρακιώτες, αναμένουμε απο τον νέο ηγέτη των ΗΠΑ, να αποτρέψει κάθε επεκτατικό σχέδιο της Τουρκίας, να αποτρέψει το σχέδιο Κοσσοβοποίησης της Θράκης, και με την ισχυρή παρουσία σε Αλεξανδρούπολη και όχι μόνο, να διασφαλίσει τα Ελληνικά Κυριαρχικά Δικαιώματα.

-President John Biden, good luck on your political work!