Να τεθεί θέμα αποστρατικοποίηση της… Αλεξανδρούπολης, στις επικείμενες διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας, ζητάει ο τέως αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων, και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης, Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Μ’ ανάρτησή του στον λογαριασμό του Κέντρου, ο ιδεολογικός πατέρας του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» επισημαίνει πως σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ, η: «Αλεξανδρούπολη έχει αποστρατικοποιημένο στάτους», οπότε δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην περιοχή στρατιωτικές βάσεις, υπονοώντας το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για παρουσία στον Έβρο.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Λέγεται πως η βάση στην Αλεξανδρούπολη είναι μία βάση για μεταφορές προς τη Ρουμανία και τη Μαύρη Θάλασσα. Η Τουρκία δεν έχει αντιρρήσεις σε αυτό. Κι όμως, σύμφωνα με τη συνθήκη του Μοντρέ, η Αλεξανδρούπολη έχει αποστρατικοποιημένο στάτους και πρέπει να είναι σε αποστρατικοποιημένο στάτους. Επομένως σύμφωνα με την συνθήκη του Μοντρέ, πρέπει να τεθεί εκ νέου και να συζητηθεί το ζήτημα της αποστρατικοποίησης της περιοχής».

ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ;

Οι δηλώσεις του Τζιχάτ Γιαϊτζί, μόνον τυχαίες δεν είναι! Οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά, ότι Ελλάδα και ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της συμφωνίας ανάπτυξης του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, όχι μόνο λόγω της γεωστρατηγικής θέσης του λιμανιού, αλλά και για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της Τουρκίας που έχει παραχωρήσει επι της ουσίας τον έλεγχο των στενών στα Δαρδανέλια στους Ρώσους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα συμφέροντα των Αμερικανών απο και προς την Μαύρη Θάλασσα.

Ο στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία δηλαδή, δεν εμπνέει πλέον την εμπιστοσύνη που θα ήθελαν οι Αμερικανοί και βέβαιο είναι ότι βρίσκονται όχι μόνο υπο “εποπτεία”, αλλά και στα πρόθυρα της απόλυτης διάρρηξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σε αυτό το μήκος κύματος και η δήλωση του κου Τσαβούσογλου “ότι τυχόν περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα…”

ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Οι προοπτικές στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, και πορεία των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα αποτέλεσαν θέμα της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο twitter, ο κ. Γεωργιάδης «συζήτησε με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ τις προοπτικές στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και την εξέλιξη των έργων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το καζίνο της Mohegan στο Ελληνικό και τους διαγωνισμούς των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης».

Υπενθυμίζεται ότι επιθυμία και στόχος των ΗΠΑ είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να παραμείνει σε δυτικά χέρια, αυτό δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Thessaloniki Summit τον περασμένο Νοέμβριο, που διοργανώθηκε φέτος ψηφιακά λόγω της πανδημίας.

Χαρακτηριστικά είχε τονίσει ότι πρόκειται για ένα «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο που θέλουμε να παραμείνει σε δυτικά χέρια». Χαρακτήρισε «καλά νέα» το γεγονός ότι υπάρχουν «δύο ισχυρές αμερικανικές κοινοπραξίες που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον» και είπε πως για τον ίδιο η Αλεξανδρούπολη αποτελεί ειδική προτεραιότητα.

«Η Αλεξανδρούπολη μεταμορφώνεται σε έναν κόμβο για την ενεργειακή συνεργασία. Υπάρχει επίσης η προοπτική για ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αέριο που θα βοηθήσει στον στόχο του περιορισμού του λιγνίτη ως το 2028 […] Υπάρχουν πολλά καλά πράγματα που γίνονται στην Αλεξανδρούπολη, μια περιοχή που όταν την επισκέφθηκα για πρώτη φορά ένιωσα πως ήταν πολύ μακριά από την Αθήνα, η οποία ωστόσο αναδύεται ξαφνικά ως στρατηγικό σταυροδρόμι», είχε αναφέρει.