Σε έξαρση βρίσκεται η εποχική γρίπη καθώς παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία. Τα συµπτώµατα της γρίπης περιλαµβάνουν ξαφνική εµφάνιση πυρετού (θερµοκρασία µεγαλύτερη των 37,8 °C), βήχα, ρινική καταρροή ή απόφραξη, πονοκεφάλους, µυϊκούς πόνους και συχνά υπερβολική κόπωση.

Μάλιστα στο νησί της Σαμοθράκης μετά από απόφαση του δημάρχου Νίκου Γαλατούμου αρκετές εκπαιδευτικές μονάδες έκλεισαν.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, παρέμεινε κλειστό το Δημοτικό Σχολείο Καμαριώτισσας, αλλά και τα ΚΔΑΠ Χώρας και Λακκώματος.

Επίσης με απόφαση του Δημάρχου διακόπτεται η λειτουργία του παιδικού σταθμού Σαμοθράκης από 23/1/2020 μέχρι τις 27/1/2020 λόγω της εποχικής νόσου.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει μία έξαρση της γρίπης, κυρίως των λοιμώξεων του αναπνευστικού στα παιδιά. Τα ιατρεία είναι γεμάτα παιδιά ενώ υπήρξαν σχολικές τάξεις των 25-27 μαθητών όπου για μάθημα προσέρχονταν καθημερινά 5-6 μαθητές καθώς οι υπόλοιποι ήταν άρρωστοι με συμπτώματα γρίπης. Τα περιστατικά δεν ήταν σοβαρά και μετά την παρέλευση 2-3 ημερών οι μαθητές επέστρεφαν στο σχολείο τους.

Συνολικά μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν νοσηλευτεί 24 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Από αυτούς κατέληξαν οκτώ άτομα, τα περισσότερα εξ αυτών με υποκείμενα νοσήματα. Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.