Ανοίγει από αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων των επιχειρήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 όπως σημείωσε στη βουλή ο υπουργός κ. Σταϊκούρας ο οποίος προσδιόρισε επίσης το χρόνο που θα καταβληθούν τα χρηματικά ποσά για την επιστρεπτέα προκαταβολή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί και η ΚΥΑ που αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή. Προσδοκούμε η πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ να ανοίξει τη Δευτέρα (25/1) και να αρχίσουν οι πληρωμές από την Τετάρτη (27/1) και μετά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του κρατικού χαμηλότοκου δανεισμού, έδειξαν “ηλεκτρονικό ενδιαφέρον” περισσότερες από 750.000 επιχειρήσεις γεγονός που ήδη έχει δυσκολέψει τους αρχικούς σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων περίπου 300.000 επιχειρήσεις θα λάβουν τη βάση του προγράμματος επιστρεπτέα 5 ήτοι 1000 ευρώ κάθε μία, ενώ γύρω στις 100.000 επιχειρήσεις “κινδυνεύουν” να μη λάβουν καθόλου ποσά από την παρούσα ενίσχυση, γεγονός που σκοπεύει να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με το καθεστώς των πιθανόν ενστάσεων που θα προκύψουν, αυξάνοντας τον αρχικό προϋπολογισμό του 1,5 δις ευρώ.