Στο Greentree στο Λόνγκ Αϊλαντ, θα πραγματοποιηθεί η πενταμερής συνάντηση για το Κυπριακό που χρονικά τοποθετείται περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, όπως αποκάλυψε ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης μιλώντας σε διαδικτυακή αποχαιρετιστήρια εκδήλωση που διοργάνωσαν προς τιμή του η ΠΣΕΚΑ και η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.

Το Greentree είχε φιλοξενήσει συνομιλίες για το Κυπριακό δύο ακόμη φορές τον Οκτώβρη του 2011 και τον Γενάρη του 2012 μεταξύ του τότε Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν και των πρώην ηγετών των δύο κοινοτήτων Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Έρογλου.

Το Greentree είναι ένα κτήμα 400 στρεμμάτων (1,6 km2), δημιούργημα του επιχειρηματία Payne Whitney το 1904 και ανήκε σε μέλη της οικογένειας Whitney για μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα. Αυτή τη στιγμή ανήκει στο Ίδρυμα Greentree, ένα φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Το κτήμα φιλοξένησε πολλές διαπραγματεύσεις για διενέξεις ανά το παγκόσμιο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο φιλόδοξος στόχος

Φιλόδοξο στόχο χαρακτήρισε την άτυπη συνάντηση 5+1, ο απερχόμενος Μόνιμος Αντιπρόσωπος και συνομιλητής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, υποδεικνύοντας ωστόσο πως θα πρέπει να μην χάσουμε το παράθυρο ευκαιρίας που μας παρουσιάζεται.

«Αυτό απαιτεί πολλή προσπάθεια τις επόμενες εβδομάδες και αν όντως γίνει εφικτό, η συνάντηση θα γίνει στη Νέα Υόρκη, στο Greentree, όπου θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τις διαπραγματεύσεις και να σταματήσουμε τα τετελεσμένα που δημιουργεί η Τουρκία στο θέμα των Βαρωσίων, των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ κλπ», είπε ο κ. Μαυρογιάννης.

Ο Κύπριος Μόνιμος Αντιπρόσωπος ο οποίος μιλούσε στην αποχαιρετιστήρια ψηφιακή εκδήλωση της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) επιστρέφει στην Κύπρο μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα αντικατασταθεί από τον πρέσβη Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου που έχει υπηρετήσει στο παρελθόν στη Νέα Υόρκη ως αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, στην ομιλία του ο κ. Μαυρογιάννης, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση για την επιστροφή του στην Κύπρο ήταν του Προέδρου Αναστασιάδη, καθώς λόγω των συνθηκών της πανδημίας ήταν πολύ δύσκολος ο συνδυασμός των καθηκόντων του ως διαπραγματευτή και Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε πως μετά την αποτυχία εξεύρεσης λύσης στο Κραν Μαντάνα πριν από 3 ½ χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε κάποιο χρόνο προβληματισμού πριν από την επανέναρξη νέων διαπραγματεύσεων.

Τώρα, λόγω αλλαγής ηγεσίας στα κατεχόμενα κι άλλους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής της πολιτικής της Τουρκίας, ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε την άτυπη συνάντηση 5 +1 για να δούμε πως μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω στις διαπραγματεύσεις.

Αφού αναφέρθηκε στη συνάντηση του Greentree, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπογράμμισε πως αν καταφέρουμε να φτάσουμε στο στάδιο ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, τότε θα δούμε αν έχουμε πραγματικές πιθανότητες για εξεύρεση λύσης. Ενώ σημείωσε και τις θέσεις που εξέφρασε η τουρκοκυπριακή πλευρά μετά την ανάδειξη του νέου ηγέτη της Ερσίν Τατάρ για τη δημιουργία ενός είδους συνομοσπονδίας με την ύπαρξη δύο ξεχωριστών κρατών με κυρίαρχη ισότητα.

Υπό πίεση η Τουρκία

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υπογράμμισε ότι τώρα υπάρχουν κάποιες πιθανότητες για πρόοδο, αν η Τουρκία αναθεωρήσει και επανεξετάσει τις επιθετικές της πολιτικές. Σημείωσε ότι μετά τις αμερικανικές εκλογές η Τουρκία δεν γνωρίζει τι ακριβώς να περιμένει από τη νέα Αμερικανική Κυβέρνηση. Υπάρχει επίσης μια αβεβαιότητα που δημιουργείται από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά στις προκλήσεις της Τουρκίας, αυξάνοντας τους τόνους της με την επιβολή μέτρων. Παράλληλα, συνέχισε, η προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων χωρών του Κόλπου καθώς και η συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα στην Τουρκία.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Μαυρογιάννη για το έργο του. Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη που πρόσφερε ο κ. Μαυρογιάννης τα τελευταία χρόνια και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο δύσκολο και κρίσιμο έργο που του έχει ανατεθεί. Τόνισε επίσης, ότι όλες οι κυπριακές και ελληνικές οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πάντα ενωμένες για να υποστηρίξουν τον αγώνα του κυπριακού λαού για την ελευθερία και τη δικαίωση.

Στην τηλεδιάσκεψη – την οποία συντόνισε ο Μάικ Μανάτος – συμμετείχαν και χαιρέτισαν πρόεδροι και στελέχη κυπριακών συλλόγων, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον Μάριος Λυσιώτης, ο Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, Πρέσβυς Μαρία Θεοφίλη, ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Γιώργος Χωριάτης, του ΑΗΙ Νίμος Λαρυγγάκης, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης, η πρόεδρος του Αμερικανο-Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μαρία Πάπας, εκπρόσωπος της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) κ.α.