«Για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα δημιουργίας νέων δομών στη Θράκη επεσήμανε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τον Έβρο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Όπως διευκρίνισε, η ασφάλεια του Έβρου και των κατοίκων του συνιστά τη μόνη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

«Η πολιτική της κυβέρνησης για την μείωση των μεταναστευτικών ροών είναι αδιαπραγμάτευτη και το μεταναστευτικό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Για την αντιμετώπισή του εφαρμόζεται μια πολύ αυστηρή πολιτική που βάζει δύο μετρήσιμους στόχους: Αφενός τον περιορισμό των ροών και αφετέρου τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες» επεσήμανε ο Υπουργός.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι δεν αλλάζει η εθνική πολιτική της κυβέρνησης για την Θράκη και τον Έβρο και είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα δημιουργηθεί καμία νέα δομή. Όπως πρόσθεσε, η χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι πύλη εισόδου για λαθροδιακινητές, ενώ ανέφερε πως το 2020 είχαμε μείωση των ροών κατά 80%.

«Η εικόνα του μεταναστευτικού στον Έβρο έχει αλλάξει εφαρμόζοντας πολιτική τριών σημείων, ενίσχυση συνόρων με τον φράχτη, πρόσληψη εκατοντάδων συνοριοφυλάκων και αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων για την ασφάλεια στην περιοχή» ανέφερε ο Ν. Μηταράκης.

Σκοπός της κυβέρνησης όσον αφορά την επέκταση του ΚΥΤ, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, είναι η κάλυψη ενός έκτακτου γεγονότος, ενώ σε καμία περίπτωση δε γίνεται λόγος για νέα δομή ή παραμονή ατόμων στο ΚΥΤ που να ξεπερνά τις δύο ημέρες.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός, σήμερα υπάρχουν 168 άτομα σε σύνολο 700 κρεβάτια στο ΚΥΤ Φυλακίου. «Είναι 168 περισσότερα από όσα θα ήθελα. Θα ήθελα να είναι μηδέν, δεν πρέπει να είμαστε η πύλη εισόδου των λαθροδιακινητών της Ευρώπης» υπογράμμισε, εξηγώντας πως δεν αλλάζει ο χαρακτήρας του ΚΥΤ Φυλακίου. «Η προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των κατοίκων, η αναβάθμιση του, με κάποιες παραλλαγές, βρίσκει σύμφωνη τη μεγάλη πλειοψηφία των τοπικών αρχών και φορέων του Έβρου» τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση για την συμφωνία επανεισδοχής της ΕΕ με την Τουρκία, την οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο Έβρος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε πως η κυβέρνηση σκέφτεται να επανεξετάσει την συμφωνία ώστε να συμπεριληφθούν και τα χερσαία σύνορα στην συμφωνία επανεισδοχής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει μόνιμη παραμονή στην Θράκη.