Η παράσταση της κρατικής όπερα της Στάρα Ζαγκόρα, «Είμαστε μουσικοί», κατατάχθηκε στο τοπ 10 των Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Παραστάσεων και περνάει στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού της Ένωσης Φιλανθρώπων για την Όπερα και το Μπαλέτο, «FEDORA», η οποία είναι η πλατφόρμα, με το μεγαλύτερο κύρος στην Ευρώπη, που υποστηρίζει τις καινοτομίες στην τέχνη της όπερας και του μπαλέτου.

Για την υλοποίηση του «Είμαστε μουσικοί» η Όπερα της Στάρα Ζαγκόρα συνεργάζεται με την Εθνική Ένωση Ειδικών Παιδαγωγών, την Ένωση «Αλτερνατίβα 55», το Διεθνές Κέντρο Νέων της Στάρα Ζαγκόρα και το Ίδρυμα «Σύνδρομο Ντάουν» της Αλβανίας.

Το πρότζεκτ δημιουργεί την πρώτη στην Βουλγαρία διαδραστική παράσταση για παιδιά και νέους με αναπηρίες. Η κλασσική μουσική έχει αποδειχτεί πως επιδρά θετικά στα παιδιά με αυτισμό και υπερκινητικότητα ή που δεν μπορούν να συγκεντρωθούν, στα άτομα με σύνδρομο Ντάουν και άλλες δυσκολίες όσον αφορά τα συναισθήματα και τις αισθήσεις. Η ιδέα του πρότζεκτ είναι αυτά τα άτομα να έρθουν σε επαφή με την όπερα και το μπαλέτο και να νιώσουν την ομορφιά τους χάρη σε νέους εθελοντές – δ ασκάλους, ψυχολόγους και καλλιτέχνες.

Στον δεύτερο κύκλο του διαγωνισμού η όπερα της Στάρα Ζαγκόρα θα συναγωνιστεί με την Βασιλική Όπερα της Σουηδίας, με την Εθνική Όπερα της Δανίας, με την Όπερα της Βιέννης και με αυτήν του Μονπελιέ, με την Compagnia Teatrale L’Albero, με την βελγική Platform-K κ.ά. για τις 4 θέσεις του τελικού.

Τα πρότζεκτ των συμμετεχόντων βρίσκονται στην ιστοσελίδα της πλατφόρμας «FEDORA» όπου όσοι θέλουν μπορούν να ψηφίσουν, ως τις 25 Φεβρουαρίου, για την ιδέα που προτιμούν, βοηθώντας την έτσι να κερδίσει τον διαγωνισμό.