Την 27η Σεπτεμβρίου 2020 οι ένοπλες δυνάμεις των Αζέρων επιτέθηκαν στη δημοκρατία του Ναγκόρνο – Καραμπάχ («Δημοκρατία του Αρτσάχ» στα αρμενικά). Είχαν την υποστήριξη του τουρκικού στρατού αλλά και των μισθοφόρων Τζιχαντιστών, διαθέτοντας οπλισμένα drones, βαρύ πυροβολικό, πυραυλικά συστήματα και ειδικές δυνάμεις.

Τουλάχιστον 3.500 Αρμένιοι έχασαν τις ζωές τους και πάνω από 100.000 πολίτες εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των 44 ημερών βιαιοπραγιών.  Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκηνές  κατά τις οποίες Αζέροι στρατιώτες ακρωτηριάζουν πτώματα, αποκεφαλίζουν πολίτες και  χρησιμοποιούν απαγορευμένα όπλα όπως βόμβες διασποράς και λευκό φώσφορο. Οι κυρώσεις είναι απαραίτητες ώστε οι δράστες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα που διέπραξαν εναντίον της ανθρωπότητας καθώς και τα εγκλήματα πολέμου.

Η Τουρκία χρησιμοποίησε έως και 2.000 Ισλαμιστές τζιχαντ από τη Συρία και τη Λιβύη, στους οποίους υποσχέθηκε αμοιβή για τη δολοφονία Αρμενίων. Η ταυτότητα των αρχηγών των τζιχάντ είναι γνωστή.

Ο Sayf Balud (Sayf Abu Bakr) ηγείται της Ταξιαρχίας Χάμζα του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) από το 2016. Συμμετείχε στην επιχείρηση Olive Branch, την εισβολή στο Αφρίν  στη βόρεια Συρία και τον Εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, όλα υπό την τουρκική προστασία.  Το 2013 ο Balud εμφανίστηκε σε ένα βίντεο του ISIS. Αυτός και οι μισθοφόροι ακόλουθοι του ευθύνονται για πολλά εγκλήματα πολέμου συμπεριλαμβανομένων της απαγωγής Κούρδων γυναικών και της βίαιης καταστολής στο Αφρίν. Αποτελεί έναν από τους πιο έμπιστους και υποστηριζόμενους μισθοφόρους ηγέτες της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός και περίπου 500 άντρες του μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο Αζερμπαϊτζάν για να πολεμήσουν στο Αρτσάχ.

Ο Fehim Isa (Isa al-Turkmani) ηγείται της Ταξιαρχίας Sultan Murad  του SNA  από το 2015. Συμμετείχε άμεσα στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, στην επιχείρηση Olive Branch και στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη.  Ο ίδιος αλλά και η ομάδα του έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, όπως το βασανισμό Κούρδων στρατιωτών και τον αδιάκριτο βομβαρδισμό άμαχου πληθυσμού.

Ο Abu Amsha (Muhammad al-Jassim) ηγείται της Ταξιαρχίας Suleyman Shah με το ψευδώνυμο «πολιτοφυλακή al-Amshat», η οποία κέρδισε έδαφος  το 2018 και έγινε γνωστή ως την πιο βάναυση ταξιαρχία στο Αφρίν. Ο Al-Amshat κατάσχεσε ιδιοκτησίες και απήγαγε ανθρώπους για λύτρα, κερδίζοντας 12 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Κατηγορήθηκε επίσης για φόνο και βιασμό. Όπως ακριβώς οι Isa και Balud, ο Amsha ήταν ένας από τους σημαντικότερους στρατολόγους υποστηριζόμενων από την Τουρκία μισθοφόρων στη Λιβύη.

Ανάμεσα στους υπόλοιπους τζιχαντ εγκληματίες πολέμου συγκαταλέγονται ο Ahmed Osman της Ταξιαρχίας Sultan Murad, ο Abu Jalal, ο στρατιωτικός ηγέτης της Ταξιαρχίας  Hamza, ο Mohammad al-Abdullah ηγέτης του Πολιτικού γραφείου της Ταξιαρχίας Hamza, ο Fadlallah al-Haji ηγείται της φατρίας Faylaq al-Sham, σημαντική φατρία – εκπρόσωπος της Τουρκίας που μάχεται στη Συρία και στη Λιβύη με δεσμούς με την Μουσουλμανική Αδελφότητα και την Αλ – Κάιντα στην επαρχία  Idlib στη Συρία.

Αυτοί οι τζιχαντ φυσικά δεν ενεργούσαν μόνοι τους. Η επιχείρηση Ναγκόρνο – Καραμπάχ οργανώθηκε από τον Hakan Fidan, επικεφαλή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας  (MİT). Εν ενεργεία Τούρκοι διοικητές διαχειρίζονταν επιτόπιες επιχειρήσεις.

Ο υποστράτηγος Bahtiyar Ersay, Αρχηγός της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας, επέβλεψε το Γενικό Επιτελείο του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ. Στον παρελθόν ηγήθηκε της 2ης Ταξιαρχίας Κομάντο της Τουρκίας, η οποία υπήρξε άκρως βάναυση προς τους Κούρδους πολίτες στη βόρεια Συρία.  Υπερεθνικιστικές πολιτοφυλακές, γνωστές ως «Γκριζοι Λύκοι» εντάχθηκαν στη συγκεκριμένη ταξιαρχία.

Ο υποστράτηγος Göksel Kahya, επικεφαλής του 1ου κέντρου ανεφοδιασμού και συντήρησης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, διαχειρίστηκε την απόκτηση και ανάπτυξη τουρκικών ΤΒ2 Bayraktar drones στη Λιβύη και το Αρτσάχ.  Τα συγκεκριμένα TB2 drones έχουν σκοτώσει αμέτρητους πολίτες.

Ο υπολοχαγός Şeref Öngay είναι Διοικητής του Τρίτου Στρατού των τουρκικών χερσαίων Δυνάμεων.  Σύμφωνα με Αρμένιους εκπροσώπους στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ο Öngay «συμμετείχε στο σχεδιασμό και τη διεξαγωγή» των επιχειρήσεων στο Αρτσάχ. Την 4η Σεπτεμβρίου είχε εντοπιστεί στο Αζερμπαϊτζάν, όπου και σχεδίαζε τις από κοινού με το στρατό του Αζερμπαϊτζάν επιχειρήσεις.

Επιπλέον ο Adnan Tanrıverdi, ο απόστρατος Τούρκος στρατηγός και ιδρυτής της ιδιωτικής εταιρείας SADAT DEFENCE με υπηρεσίες στον τομέα της άμυνας και εσωτερικής ασφάλειας, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην στρατολόγηση, εκπαίδευση, εξοπλισμό και μεταφορά Σύρων μισθοφόρων τόσο στη Λιβύη όσο και στο Αρτσάχ.

Το Αζερμπαϊτζάν πλήρωνε έως και 2.000 δολάρια το μήνα σε μισθοφόρους τζιχάντ.  Ο υποστράτηγος Hikmat Hasanov, Διοικητής του 1ου σώματος στρατού του Αζερμπαϊτζάν, συντόνισε τις επιχειρήσεις στο βόρειο μέτωπο της μάχης στο Αρτσάχ και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη κατοχή του Suqovuşan και άλλων βόρειων στόχων.

Ο Υποστράτηγος Mais Barkhudarov, Διοικητής του 2ου σώματος στρατού του Αζερμπαϊτζάν ηγήθηκε των επιχειρήσεων στο νότιο μέτωπο στο Αρτσάχ.  Ηγήθηκε της επιχείρησης κατάληψης της πόλης Jabrayil, όπου σκοτώθηκαν πολλοί πολίτες.

Ο Υποστράτηγος Hikmat Mirzayev, Επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, αποτελεί τον πιο υψηλόβαθμο στρατηγό Αζέρων, ο οποίος συμμετείχε στις επιχειρήσεις στο Αρτσάχ.  Έχει στενούς δεσμούς με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT) και το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας. Πολλά μέλη των ειδικών δυνάμεων του Αζερμπαιτζάν εκπαιδεύτηκαν από την Τουρκία. Ο Mirzayev προήχθη πρόσφατα σε Υποστράτηγο.

Είναι βέβαιο ότι υπήρξαν κι άλλα εγκλήματα πολέμου στο Αρτσάχ. Στο έργο του Πανεπιστημίου της Κολούμπια «οι Φρικαλεότητες στο Αρτσάχ» αναφέρονται και τεκμηριώνονται περισσότερα εγκλήματα πολέμου ενώ έρχονται στο φως κι άλλοι δράστες, η λίστα των οποίων αυξάνεται.

Γνωρίζουμε ποιος διέπραξε αυτά τα εγκλήματα. Αυτό που ωστόσο δεν γνωρίζουμε είναι αν η κυβέρνηση Μπάιντεν θα κάνει τα στραβά μάτια σε αυτές τις φρικαλεότητες στο Ατρσάχ ή αν θα αποδώσει ευθύνες στους δράστες. Αντίθετα με την προηγούμενη κυβέρνηση, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των Η.Π.Α ακολουθούν τώρα σκληρότερη τακτική και γραμμή εναντίον της Τουρκίας και τις άθλιες περιφερειακές της δραστηριότητες. Θα πρέπει να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της στον όμιλο Μινσκ ΟΑΣΕ, ο οποίος περιλαμβάνει τις Η.ΠΑ., τη Ρωσία και τη Γαλλία ως επίσημους διαμεσολαβητές. Το Ναγκόρνο – Καραμπάχ εξακολουθεί να αποτελεί μια πυριτιδαποθήκη, η οποία παραμένει σταθερή εξαιτίας της παρουσίας των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις στους δράστες, επιβάλλοντας τους απαγόρευση μετακίνησης – ταξιδιών, τόσο στους ίδιους όσο και στις οικογένειες τους,  παράλληλα «παγώνοντας» τα περιουσιακά τους στοιχεία στις χώρες του εξωτερικού.   Θα πρέπει επίσης να προμηθεύσει την Ιντερπόλ με όλους τους φακέλους υποθέσεων τους και να αιτηθεί να εκδοθούν «Κόκκινες Ειδοποιήσεις» για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους.

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη κι άλλων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από Αζέρους και Τούρκους, όπως επίσης κι από τους Τζιχάντ εκπροσώπους τους, είναι να λογοδοτήσουν οι ιθύνοντες και να επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις.

(Πηγη: Ahvalnews * Επιμέλεια: Μεταφραστικό Τμήμα του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων)