*Του Παναγιώτη Πεντζουρίδη, Δημοσιογράφου, Γενικού Διευθυντή του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Η Τουρκία βιώνει μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αύξηση του αυταρχισμού και από πολιτική παρακμή, κατόπιν του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016», δήλωσε η Begüm Burak, ερευνήτρια με έδρα την Κωνσταντινούπολη, στο Γαλλικό  Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών.

«Η τουρκική δημοκρατία υφίσταται συνεχώς παραβιάσεις από την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν», δήλωσε η Burak, σε ανάλυση της στην ιστοσελίδα International Policy Digest την Κυριακή.

Σύμφωνα με την Burak, «το κυβερνόν κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν έχει αναλάβει τη γραφειοκρατία, υπονομεύοντας το κράτος δικαίου. Παράλληλα, οι αρχές έχουν αναλάβει ιδρύματα όπως το Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSK), το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (RTÜK) καθώς και το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης  (YÖK)», δήλωσε. 

«Οι επιτροπές διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων που συστάθηκαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, έχουν επίσης συνεισφέρει σε αυτήν την πολιτική παρακμή.»  είπε η Burak.

Η διετής περίοδος διακυβέρνησης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία έληξε το 2018, όμως οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως οι αυθαίρετες κρατήσεις, η διακοπή λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης και ο οριστικός τερματισμός λειτουργίας  οργανισμών κοινωνίας πολιτών, συνεχίζονται. 

Οι επιτροπές συστάθηκαν, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, προκειμένου να δώσουν το δικαίωμα στους δημόσιους υπαλλήλους να ασκήσουν έφεση κατά των νομικών μέτρων που είχαν ληφθεί εναντίον τους βάση των διατάξεων έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί επικριτές τους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι απέτυχαν να παραμείνουν αμερόληπτες, δυσχεραίνοντας με αυτόν τον τρόπο τους ενάγοντες στην προσπάθεια τους για νομική αποκατάσταση μέσων διεθνών οργανισμών. 

Η Burak ανέφερε πως η Τουρκία βίωσε το είδος της πολιτικής παρακμής που περιγράφει στο βιβλίο του “Political Order in Changing Societies” ο αμερικανός πολιτικός επιστήμονας  Samuel Huntington. «Ο Huntington χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει την αστάθεια των περισσότερων τριτοκοσμικών χωρών, η οποία προκαλείται από την έλλειψη θεσμοθέτησης και ενός νόμιμου πολιτικού συστήματος.¨, δήλωσε.  

«Οι πολιτικοί θεσμοί αποτυγχάνουν να καθιερώσουν την τάξη και στερούνται νομιμότητας, λόγω των προσωπικών συμφερόντων των ελίτ και των πρακτικών κομφορμισμού» ανέφερε η Burak,  παραπέμποντας στον Huntington.

«Η Τουρκία στερείται ισχυρής κοινωνίας των πολιτών, κράτους δικαίου, ακαδημαϊκής ελευθερίας, ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης καθώς και  ελέγχων και ισορροπιών σχετικά με την Κυβέρνηση Ερντογάν», ανέφερε.