Το Υπουργείο Τουρισμού περιμένει από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων το πράσινο φως για την επανεκκίνηση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας. Ενδιαφέρον έχουν ήδη εκδηλώσει για τη χώρα μας ως τουριστικό προορισμό Ρωσία, Σερβία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, τα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.

Οι εξελίξεις σε σχέση με το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την COVID-19, η εισήγηση της επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αλλά και η μεγαλύτερη έκθεση για τον τουρισμό στο Βερολίνο, που εγκαινιάζεται στις 9 Μαρτίου, θα είναι οι παράγοντες βάσει των οποίων σχεδιάζεται η πολιτική για τον ελληνικό τουρισμό και θα καθορίσει και το πότε θα ξεκινήσει στη χώρα μας η τουριστική σεζόν για το 2021, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Υπουργείου Τουρισμού.

«Δεν είναι αποσαφηνισμένο το πλάνο για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Είμαστε στη φάση της προετοιμασίας. Έχουμε καταρχάς στο τραπέζι την πρόταση του πρωθυπουργού για το πιστοποιητικό εμβολιασμού» μας λένε οι ίδιες πηγές.

Οι λοιμωξιολόγοι θα αποφασίσουν για το άνοιγμα του τουρισμού

ΔανίαΣουηδία και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσεγγίζουν πολύ θετικά την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για το πιστοποιητικό εμβολιασμού παρά την αρχική απόρριψή της.

«Περιμένουμε όμως να ληφθούν αποφάσεις» μας μεταφέρουν από το υπουργείο. Όσοι εμβολιάζονται και έχουν το σχετικό πιστοποιητικό, πάντως, «θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα χωρίς γραφειοκρατικά κολλήματα, τεστ και καραντίνες. Για τους υπόλοιπους τουρίστες, προωθούμε τα rapid tests» συνεχίζουν οι κύκλοι που βρίσκονται στον πυρήνα λήψης αποφάσεων στο υπουργείο.

Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει εικόνα για την τουριστική κίνηση που θα έχουμε. «Είναι πολύ νωρίς για να κλείσουν πακέτα» μας επισημαίνουν. «Το πότε θα ανοίξει ο τουρισμός, είναι κάτι που δεν θα αποφασίσουμε στο υπουργείο εμείς, αλλά θα το κρίνει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Από αυτούς θα περιμένουμε να δώσουν το πράσινο φως».

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις πηγές μας, η χώρα έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας για συνεργασία στον τουριστικό κλάδο με τη Ρωσία, τη Σερβία, τις ΗΠΑ, τα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.

«Δεν είναι τυχαία άλλωστε η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ. Συζητήθηκε το πώς θα μπορούν να ταξιδεύουν Ισραηλινοί πολίτες με ασφάλεια στη χώρα» σχολιάζουν. Στο μεταξύ, και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την τουριστική σεζόν του 2021. «Αλλά επειδή είναι εκτός ΕΕ  θα χρειαστεί να συναφθεί διμερής συμφωνία» διευκρινίζεται.

«Αναμένουμε last minute κρατήσεις»

Κρίσιμη θα είναι, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του Υπουργείου Τουρισμού, και η έκθεση για τον τουρισμό στο Βερολίνο, οπότε αναμένεται να τεθούν «όλα τα ερωτήματα και τα ζητήματα των ημερών και του κλάδου από τους tour operators. Το Βερολίνο θα είναι καθοριστικό» τονίζεται.

Το Υπουργείο Τουρισμού πάντως αναμένει η χώρα να κινηθεί, λόγω της έκτακτης συνθήκης, με «last minute» κρατήσεις (σ.σ. της τελευταίας στιγμής) «και σε επίπεδο ατόμων, αλλά και tour operators».

«Αλλά το πότε ακριβώς θα ανοίξει ο τουρισμός στη χώρα -αν θα είναι η 15η Μαΐου ή όχι-, θα αποφασιστεί κεντρικά και σε επίπεδο ειδικώνΠροϋπόθεση για εμάς είναι το πώςΔευτερευόντως θα εξετάσουμε το πότε. Δεν έχει νόημα να σας πούμε “ανοίγουμε στις 15 Μαΐου“. Όταν ανοίξουμε, θα πρέπει να γίνει σωστά και με ασφάλεια, βάσει των επιδημιολογικών επιπέδων» υπογραμμίζουν οι πηγές.

Πηγή:sputniknews.gr