ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει συστηματικά τους πολίτες, τους εργαζόμενους, ως αόρατους και αυτό φάνηκε και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κακοκαιρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, στο χθεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel.

Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι η πλειονότητα όσων έπρεπε να περάσουν από την εθνική οδό τη Δευτέρα ή να χρησιμοποιήσουν τον ηλεκτρικό την Τρίτη ήταν άνθρωποι που πήγαιναν στις δουλειές τους, όμως «και τα δύο η κυβέρνηση τα έκλεισε αιφνιδιαστικά». Σχολίασε ότι εάν έπρεπε να διαλέξει μία εικόνα για να δείξει πώς αντιμετώπισε η κυβέρνηση την κακοκαιρία, «αυτή θα ήταν ο κλειστός ΗΣΑΠ στην Αθήνα και οι εργαζόμενοι στα delivery πάνω στα μηχανάκια τους, να κυκλοφορούν μέσα στα χιόνια, χωρίς το υπουργείο Εργασίας να έχει λάβει κάποιο ουσιαστικό μέτρο για την υγεία και την ασφάλειά τους». «Οι πολίτες στέκονταν μπροστά στους κλειστούς σταθμούς του ΗΣΑΠ, χωρίς καμία ενημέρωση για το αν θα λειτουργήσει και πότε η γραμμή», σημείωσε, προσθέτοντας: «Υπάρχει υπουργός Μεταφορών; Πού είναι ο κ. Καραμανλής;».

«Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί πολύ άνετα να πάει στην πλατεία Κολωνακίου να πάρει τον καφέ του» και να μας πει «γενικά και αόριστα να προσέχουμε και να μη μετακινούμαστε πολύ, χωρίς η κυβέρνησή του να έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως υποστήριξε, «επί τόσες ημέρες γίνονταν συσκέψεις επί συσκέψεων για την προετοιμασία απέναντι στην κακοκαιρία και τώρα 29 περιοχές στην Αττική είναι σε blackout, υπολογίζεται ότι περίπου 250.000 οικογένειες δεν έχουν ρεύμα». Για το κλείσιμο της εθνικής οδού είπε ότι «μας έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά το προληπτικό κλείσιμο της εθνικής, πριν καν δοθεί η μάχη για να κρατηθεί ανοιχτή, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η εταιρεία θα ζητήσει αποζημιώσεις από το κράτος για την απώλεια εσόδων στα διόδια».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να συνδέονται τα προβλήματα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ με την «επιδιωκόμενη ιδιωτικοποίησή του από πλευράς της ΝΔ», ο κ. Ηλιόπουλος απάντησε ότι «αποτελεί κλασσική συνταγή για μια κυβέρνηση που θέλει να ιδιωτικοποιήσει έναν τομέα του Δημοσίου, να τον αφήνει χωρίς προσωπικό και υποδομές, ώστε να απαξιωθεί στα μάτια των πολιτών και να μπορέσει στη συνέχεια να τον παραδώσει στους ιδιώτες χωρίς να συναντήσει την αντίσταση της κοινωνίας».

Σχετικά με την επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στον πρόεδρο της Βουλής (σσ με τον οποίο συναντάται σήμερα), ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «ο κ. Τασούλας φέρει ευθύνη για το γεγονός πως βλέπουμε ένα Κοινοβούλιο να νομοθετεί με “όρους νύχτας”, με αιφνίδιες και άσχετες τροπολογίες, όπως ήταν η τροπολογία της κ. Κεραμέως για την εξίσωση των διπλωμάτων των κολλεγίων με τα πτυχία του πανεπιστημίου». Πρόσθεσε ότι «φέρει, επίσης, ευθύνη για το γεγονός ότι εδώ και δύο μήνες έχει στα χέρια του μια πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σχετικά με ζητήματα Δημοκρατίας και δεν την έχει προχωρήσει» και πως «ο πρόεδρος της Βουλής θα αντιμετωπίσει τις θεσμικές συνέπειες των πράξεών του».

ΚΙΝΑΛ

«Στα λόγια η κυβέρνηση ήταν πανέτοιμη. Στην πράξη, όμως, χρεωκόπησε. Στάθηκε για μια ακόμη φορά αδύναμη και ανίκανη να προστατεύσει τους πολίτες», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, στην οποία επικρίνει έντονα την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας επειδή «επί δύο μέρες παρακολουθούσε τα προβλήματα, χωρίς ουσιαστικά να παρεμβαίνει».

Το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει πως «ομολογήσαν έτσι την πλήρη απουσία προγραμματισμού, σχεδίου, ικανότητας αντίδρασης μπροστά στις δυσκολίες. Ομολόγησαν την τραγική αποτυχία τους» και προσθέτει αιχμηρά πως οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες είναι «πρωταθλητές στα λόγια, τελευταίοι στη δυνατότητα να εγγυηθούν την προστασία των πολιτών. Ένα επιτελικό κράτος-μαϊμού». Επικρίνει αυστηρά τις ενέργειές τους σημειώνοντας πως «έκλεισαν την Εθνική Οδό και νόμισαν ότι έκαναν το καθήκον τους. 250.000 νοικοκυριά έμεναν χωρίς ρεύμα, κάποιες περιοχές μάλιστα για 36 ώρες (!) και πολλές χιλιάδες σπίτια χωρίς νερό για 12 ώρες. Και μόνο στις 8 το βράδυ της δεύτερης ημέρας θυμήθηκαν να κηρύξουν περιοχές σε έκτακτη ανάγκη και να ζητήσουν τη βοήθεια του στρατού για να ανοίξει δρόμους και να μαζέψει δένδρα. Πράγμα που έπρεπε να γίνει από την πρώτη ημέρα, αφού γνώριζαν την αδυναμία και την ανεπάρκεια των μηχανισμών τους. Του συστήματος που δεν έχουν ακόμη -μετά από πολλούς μήνες- συγκροτήσει».

Τέλος, συγχαίρει το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ για την υπεράνθρωπη προσπάθειά του, ωστόσο επισημαίνει την ανεπάρκεια, όλα τα τελευταία χρόνια, του εκσυγχρονισμού και της συντήρησης των δικτύων του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ