ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μάρα Καλλέργη – Δημοσιογράφος

Με γνώμονα την πρόοδο της τεχνολογίας και την έλευση συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων  στο Διαδίκτυο, πολλοί από εμάς έχουν τώρα εύκολη πρόσβαση σε μια σειρά πληροφοριών σχετικά με τα κτίρια στα οποία ζούμε.

Η οικιακή παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας αρχίζει να έλκει όλο και περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι τοποθετούν ηλιακούς συλλέκτες στα σπίτια τους με την ελπίδα να μειώσουν τον λογαριασμό που πληρώνουν στο ρεύμα, αλλά και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Μόνο στις ΗΠΑ, εγκαταστάθηκε εξοπλισμός με παραγωγική δυνατότητα 738 megawatts ενέργειας μέσα στο γ’ τρίμηνο του 2020 σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Solar Energy Industries Association και της Wood Mackenzie.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η SunPower με έδρα την Καλιφόρνια – η οποία ειδικεύεται στο σχεδιασμό, την παραγωγή και την παράδοση ηλιακών συλλεκτών και συστημάτων – ανακοίνωσε ότι κυκλοφόρησε μια εφαρμογή η οποία επιτρέπει στους ιδιοκτήτες σπιτιών να αξιολογούν και να διαχειρίζονται τις ρυθμίσεις παραγωγής, χρήσης και αποθήκευσης μπαταρίας με το κινητό τους.

Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη στους πελάτες χρησιμοποιώντας το σύστημα SunPower Eqiunox. Βλέπουμε για άλλη μια φορά ένα δείγμα του πώς η τεχνολογία μπορεί να μας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των κτιρίων.

Φόρτιση  αυτοκινήτων

Με τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να θέλουν να καταργήσουν σταδιακά την πώληση οχημάτων ντίζελ και βενζίνης και να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να αγοράσουν ηλεκτρικά, οικιακά συστήματα φόρτισης τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γίνουν αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας τα επόμενα χρόνια.

Η ηλεκτροκίνηση θα αλλάξει οριστικά το πώς ανεφοδιάζουμε τα οχήματά μας. Ουσιαστικά δεν πηγαίνεις πλέον με το αυτοκίνητό σου στο πρατήριο καυσίμων, αλλά μπορείς να φορτίσεις την μπαταρία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου σου σχεδόν παντού: στο σπίτι σε μια οικιακή πρίζα/πρίζα σούκο, σε ένα Wallbox, σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης ή σε σταθμούς ταχείας φόρτισης. Αν το έχεις δοκιμάσει, διαπιστώνεις ότι είναι τόσο απλό όσο η φόρτιση του Smartphone σου.

Η Wallbox ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα λανσάρει τον πρώτο φορτιστή ηλεκτρικών οχημάτων για σπίτια της Βόρειας Αμερικής. Η εταιρεία, η οποία εδρεύει στην Ισπανία, δήλωσε ότι το σύστημα της είναι συμβατό με όλους τους τύπους ηλεκτρικών οχημάτων.