Περισσότερα από 150 αμερικανικά ελικόπτερα, ανάμεσα τους και επιθετικά τύπου Apache, αναμένεται να φθάσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να πάρουν μέρος σε διάφορες ασκήσεις στην Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες.

Η κυριότερη άσκηση θα είναι η “DEFENDER Europe 2021” στην οποία θα συμμετέχουν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις αλλά και δυνάμεις από άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Επίσης, στο πλαίσιο της “Poseidon Trident 2021” αναμένεται να πραγματοποιηθούν και άλλες στρατιωτικές ασκήσεις.

Η μεταφορά των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων αναμένεται να ξεκινήσει στις 24 Φεβρουαρίου 2021 και να διαρκέσει έως τον Μάιο, όπου βάσει του σχεδιασμού θα καταφτάσουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα προωθηθούν προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη:

-110 ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού τύπου Black Hawks,
-25 επιθετικά τύπου Apache,
-10 Chinook
-για πρώτη φορά και άρματα μάχης και συνολικά περισσότερα από 1800 οχήματα

Λόγω των ζημιών που έχει υποστεί το σιδηροδρομικό δίκτυο του Έβρου λόγω των πλημμυρών, η μεταφορά θα γίνει οδικώς αυτή τη φορά.

Τα ελικόπτερα θα συναρμολογηθούν και θα πετάξουν μέσω του αεροδρομίου “Δημόκριτος” για τα σημεία των ασκήσεων. Από τον Μάρτιο και μετά και αφού αποκατασταθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο, θα γίνει και πάλι η συνδυασμένη μεταφορά προς Ρουμανία κυρίως.

Σημειώνεται επίσης, ότι τα αμερικανικά μεταγωγικά πλοία δεν θα φέρνουν, αλλά θα παραλαμβάνουν και στρατιωτικό υλικό, που θα φτάνει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, θα αποσυναρμολογείται όποιο πρέπει και θα φορτώνεται. Από την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η έλευση των ελικοπτέρων και υλικό από την Ευρώπη για να επιστρέψουν στις ΗΠΑ.