Οι άνθρωποι που έχουν λεηλατήσει ότι χριστιανικό και ότι Ελληνικό απο το 1453 έως και σήμερα, οι άνθρωποι που έχουν σφαγιάσει ότι βρεθεί μπροστά τους χωρίς όσιο και ιερό, οι άνθρωποι που είναι ορκισμένοι “εκδικητές του χριστιανισμού και των Ελλήνων”, αυτοί οι άνθρωποι εγκαλούν την Ελλάδα για “λεηλασία Οθωμανικών Τάφων”!
Ο λόγος, για τους θρασύτατους τούρκους κυβερνώντες, που στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προκλητικότητας εναντίον της Ελλάδας, θέτουν ζητήματα ανύπαρκτα, ενώ εκείνοι έχουν προβεί σε κτηνωδίες εναντίον κάθε τι, ελληνικό και χριστιανικό.
Σε πρόσφατο άρθρο του ιστότοπου www.sozcu.com.tr, αναφέρει με τίτλο “Η ΕΛΛΑΔΑ ΛΕΗΛΑΤΕΙ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ” τα εξής:
“Η Ελλάδα λεηλατεί Οθωμανικούς τάφους.
Στο χωριό Γαργάρα της Θεσσαλονίκης 201 τάφοι λεηλατήθηκαν κατά τη πραγματοποίηση κατασκευαστικών εργασιών. Αναφέρθηκε πως τάφοι έχουν καταστραφεί μετά απο ανασκαφή για χτίσιμο αθλητικής εγκατάστασης.
Καταστράφηκαν 201 τάφοι Οθωμανικοί μετά απο εργασίες για κατασκευή γυμναστηρίου στο χωριό Σήμαντρα (Γαργάρα) στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τίτλους των Ελληνικών ΜΜΕ οι χειριστές των μηχανημάτων οι οποίοι είδαν τους τάφους σταμάτησαν τις εργασίες και ενημερώθηκε η διεύθυνση Ιστορικών Τεχνών Χαλκιδικής και ο δήμος Νέας Προποντίδας (Yeni Bandirma).
Το δημοσίευμα του τουρκικού site για τους οθωμανικούς τάφους.
H TOΠΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Μετά απο εξέταση σε μουσείο και αξιωματούχους του τοπικού δήμου επιτράπηκε η συνέχιση των εργασιών κατασκευής.
Μετά απο δελτίο τύπου του δήμου ”κατά τη διάρκεια κατασκευής ανακαλύφθηκαν 201 τάφοι της Οθωμανικής περιόδου οι οποίοι απομακρύνθηκαν απο τη περιοχή αφού αρχειοθετήθηκαν και καταγράφτηκαν.
ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ
Μουσουλμάνοι που ζούσαν στο χωριό (κάποτε) αντέδρασαν για την αντίδραση τάφων με την ακόλουθη δήλωση:
”Πως αφαιρέθηκαν τάφοι ; δεν υπήρξε ευαισθησία αφού αυτό αντίκειται στους ισλαμικούς νόμους και υπήρξε χωρίς πλάνο μεταφορά με εκφορτώσεις τάφων ανθρώπων που είχαν μεταναστεύσει απο το χωριό Σήμαντρα (Γαργάρα) το 1920-1922 εξαφανίστηκαν. Αυτό είναι μεγάλη ασέβεια στους νεκρούς μας”.

Ποιά είναι η αλήθεια;

Το Θρακικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικοινώνησε με το Δήμαρχο του Δήμου Νέας Προποντίδας κο Καρρά, για να επιβεβαιώσει το ποια πραγματικά είναι η αλήθεια σε όσα αναφέρει το κείμενο – καταγγελία των τούρκων.
Ανέφερε:
Ο Δήμαρχος κος Καρράς

Με το υπ’αριθμ. πρωτ. 55417/10-2-2021 έγγραφό της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους ενημερώνει τον Δήμο ότι περατώθηκε η σωστική ανασκαφική έρευνα στο οικόπεδο, όπου θα ανεγερθεί το Κλειστό Γυμναστήριο Σημάντρων και το έργο μπορεί να προχωρήσει.

Η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε διακόσιες μία (201) λακκοειδείς ταφές οθωμανικών χρόνων, οι οποίες, αφού φωτογραφήθηκαν και σχεδιάστηκαν, απομακρύνθηκαν από τον χώρο. 

Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι απρόβλεπτοι παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να καθυστερήσουν την κατασκευή ενός έργου. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση κι ενώ ήταν όλα έτοιμα, η αποκάλυψη ευρημάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος προκάλεσε αναπόφευκτα χρονική καθυστέρηση, καθώς υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία, που ακολουθείται. 

Για να μη διαρρέονται ακόμη ανυπόστατες φήμες να ξεκαθαρίσω ότι η ανάγκη για κατασκευή ενός Κλειστού Γυμναστηρίου στα Σήμαντρα ήταν αναγνωρισμένη από τη Δημοτική αρχή και περιλαμβανόταν στον σχεδιασμό μας. Το κληροδότημα “Μπαχάνου” δε δημιούργησε αλλά ούτε και υπαγόρευσε τον προγραμματισμό. Η αρχική μας σκέψη ήταν απλά να το κατασκευάσουμε με το κληροδότημα και ιδίους πόρους.

Στην πορεία το κρίναμε ως έργο προτεραιότητας και το εντάξαμε στο “Φιλόδημος ΙΙ”, ώστε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότησή του, κι ενώ είχαμε το δικαίωμα να καταθέσουμε μόνο μία πρόταση στη συγκεκριμένη πρόσκληση. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν θα μπορούσε να κατασκευαστεί μόνο από το κληροδότημα. 

Ευθύνη του ΥΠΕΞ

Ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας ξεκαθάρισε ότι “δεν έχει γίνει καμία βεβήλωση των ταφικών ευρημάτων. Το αντίθετο. Με απόλυτο σεβασμό και πάντα υπο την επίβλεψη της Διεύθυνσης αρχαιολογίας, προβήκαμε σε συλλογή των οστών, τα έχουμε φυλάξει σε ασφαλές μέρος, ανα ταφικό εύρημα όπως ακριβώς τα εντοπίσαμε…”

Και συμπληρώνει: “Το θέμα το έχει αναλάβει αποκλειστικά το Υπουργείο των Εξωτερικών. Οποια εντολή λάβω εγώ και οι συνεργάτες μου απο το Υπουργείο αυτό και θα πράξουμε. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι πλέον αρμοδιότητά μας η εξέλιξη της υπόθεσης. Εμείς με απόλυτο σεβασμό, άλλωστε δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν τάφοι οθωμανικοί στο χώρο αυτό, κάνουμε το πρέπον έναντι όλων. Το λόγο έχει πια το Υπουργείο των Εξωτερικών του οποίου οι υπηρεσίες εργάζονται για την επίλυσή του. Οποια εντολή λάβουμε, θα την εκτελέσουμε στο ακέραιο.”