Ο Βουλευτής Ροδόπης ΚΙΝΑΛ, κ. Ιλχάν Αχμέτ αναδεικνύει το οικονομικό αδιέξοδο των Καπνοπαραγωγών της Θράκης, καθώς όπως επανέλαβε σε δηλώσεις του είναι αδικημένοι, πολλαπλώς από μια κυβέρνηση που αδιαφορεί, για μια κρίσιμη κοινωνική και παραγωγική τάξη στη Ροδόπη.

O βουλευτής ζήτησε και έλαβε την συνδρομή και των άλλων δύο Βουλευτών της Ροδόπης, του Ευριπίδη Στυλιανίδη από την ΝΔ και του Δημήτρη Χαρίτου από το ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να ασκηθεί περαιτέρω πίεση προς το Υπουργείο και να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Έτσι, προγραμματίζεται ραντεβού με τον νέο πια υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου θα συμμετάσχουν οι τρεις Βουλευτές και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών, Εσάτ Χουσεΐν.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέλη του Συνεταιρισμού που τον απαρτίζουν είναι 6.000, αριθμός που μεταφράζεται σε 30.000 οικογένειες. «Αυτές οι οικογένειες δεινοπαθούν οικονομικά, βρίσκονται σε αδιέξοδο και εγκαταλείπουν την καλλιέργεια. Διεκδικούμε χρηματική αποζημίωση της τάξης των 120 ευρώ για πανδημία -2020-, καθώς οι καπνοπαραγωγοί λόγω των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν δεν μάζευαν τις συνηθισμένες ποσότητες, αλλά πολύ λιγότερες», υποστήριξε ο κ. Χουσεΐν.

«Εάν δεν υπάρξει λύση από το στόμα του υπουργού στα διαρκή υπομνήματα των τελευταίων μηνών του Συνεταιρισμού, θα προβούν οι καπνοπαρωγοί της περιοχής αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας, -Κατερίνη, Σέρρες-, σε δυναμικές κινητοποιήσεις, τηρώντας όλα τα μέτρα του υγειονομικού Πρωτοκόλλου. Σε ότι αφορά και τις φετινές τιμές είναι, απλά εξευτελιστικές», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ιλχάν.

Αναφερόμενος σε προηγούμενες δύσκολες χρονιές όπως το 2018, ο κ. Χουσεΐν στάθηκε στα διαρκή υπομνήματα και έγγραφα προς την προηγούμενη κυβέρνηση και προς την τωρινή, για τις αποζημιώσεις που ζητούσαν της τάξης των 300 ευρώ, ενώ έλαβαν μόνο 100 ευρώ, από εκείνη την καταστροφική ίωση των καπνών.

«Οι τιμές είναι όντως εξευτελιστικές και φέτος, το 2017 λάβαμε 41.700.000 εκ ευρώ, το 2018 17 εκ ευρώ. Με αυτές τις τιμές δεν συντηρούνται οικογένειες. Θα φύγουν όλοι και θα κλαίει μια ολόκληρη πόλη», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Χουσεΐν.