Μηδενικά φαίνεται να είναι τα αποθέματα αίματος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης με “μικρές” επεμβάσεις να ακυρώνονται και να πραγματοποιούνται μόνο οι επείγουσες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών, Αναστάσιο Κοντακίδη. Η δυσμενής αυτή συνθήκη επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας, αλλά αφορά και στη νοοτροπία των πολιτών που δεν είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Μιλώντας στο Θρακικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κοντακίδης τονίζει ότι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης χρειάζεται ετησίως 9.000 αίματα, που δεν μπορούν να καλυφθούν στο σύνολο των 70.000 κατοίκων της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για μια θλιβερή πραγματικότητα, ιδίως για τα παιδιά της μεσογειακής αναιμίας και για τους λευχαιμικούς ασθενείς. Ο κορονοιός αποτελεί πρόφαση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών, καθώς οι αιμοδοσίες δεν πραγματοποιούνται στο χώρο του νοσοκομείου, αλλά στη Δημοτική Πινακοθήκη, όπου τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν υπάρχει κίνδυνος οι εθελοντές αιμοδότες να κολλήσουν κορονοιό. “Είχαμε και μια ατυχία πριν 15 μέρες. Ένας ασθενής πήγε στο νοσοκομείο για επέμβαση καρδιάς. Πήρε οχτώ μονάδες αίματος και μετά είχε μια επιπλοκή – αιμορραγία και έφτασε τις 32 μονάδες επιπλέον. Εκεί κάναμε έναν έντονο συναγερμό από το σύλλογο. Καλούσαμε από τα μέσα ενημέρωσης όλο τον κόσμο και το νοσοκομείο είχε υποστήριξη και από άλλα νοσοκομεία. Όμως η προσέλευση του κόσμου είναι πάρα πολύ μικρή και το θέμα του κορονοιου είναι μια δικαιολογία. Φορείς της μεσογειακής αναιμίας αναγκάζονται να πληρώσουν κόσμο να δώσει αίμα γιατί πλέον δεν τους παρέχονται όλες οι μονάδες από το νοσοκομείο” επισημαίνει ο κ. Κοντακίδης.

Θλιβερή πρωτιά έχει η χώρα μας με το μεγαλύτερο ποσοστό μεταγγίσεων το χρόνο, ενώ η εθελοντική αιμοδοσία ακολουθεί φθίνουσα πορεία με τα αποθέματα αίματος στα νοσοκομεία της χώρας είναι πάντα σε έλλειψη. Μιλώντας στο Θρακικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επιμελητής του Β΄ κέντρου αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Θεοχάρης Κωνσταντινίδης τονίζει ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες σε αίμα, αναγκάζονται να απευθυνθούν σε άλλα νοσοκομεία η στους συγγενείς των ασθενών. “Αποθέματα μηδενικά σημαίνει ότι αυτά που παίρνουμε ημερησίως, αυτά δίνουμε. Για τα αρνητικά αίματα, τα resus αρνητικά αίματα δεν έχουμε καθόλου. Οι αιμοδότες και φοβούνται λόγω κορονoϊού κι έχουν ενημερωθεί λάθος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι επειδή δεν γίνονται προγραμματισμένες εγχειρήσεις δεν υπάρχουν ανάγκες για αίματα. Αυτό δεν ισχύει όμως γιατί γίνονται κι έκτακτες εγχειρήσεις και ασθενείς με covid-19 έχουν ανάγκες για μετάγγιση. Οπότε, ό,τι παίρνουμε ημερησίως, το δίνουμε. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να συλλέξουμε αίμα, όπως παλαιοτέρα που είχαμε τον στρατό και την αστυνομία. Τώρα λόγω υποχρεώσεων και κρουσμάτων δεν μπορεί να δώσει κανένας αίμα. Για όλο το νοσοκομείο έχουμε μια – δυο φιάλες αρνητικού αίματος. Συνεννοούμαστε με τους συγγενείς να βρουν αίμα” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινίδης.