*Του Παναγιώτη Πεντζουρίδη, Δημοσιογράφου, Γενικού Διευθυντή του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Έγγραφο των Ολλανδικών Μυστικών Υπηρεσιών, το οποίο ήρθε στο φως της δημοσιότητας, συνέδεσε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την άνοδο του κινήματος των Σαλαφιστών εντός της Ολλανδίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ολλανδικού Ιδρύματος Μεταδόσεων ( NOS) τη Δευτέρα.

Σε εμπιστευτική αναφορά του, ο Ολλανδός Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια (NCTV) εκτιμά πως οι στόχοι του Ερντογάν για «εξισλαμισμό» της Τουρκίας, διαδίδονται και στην τουρκική κοινότητα της Ολλανδίας μέσω  τουρκο – ολλανδικών ενώσεων.

Σύμφωνα με το 30 σελίδων έγγραφο, οι τουρκικές οργανώσεις Σαλαφιστών έχουν ισχυρούς δεσμούς με τουρκικές οργανώσεις στην Ολλανδία και συγκεκριμένα με τουρκο – ολλανδικές οργανώσεις νεολαίας.   Αυτές οι ομάδες με τη σειρά τους αλληλεπιδρούν με ιεροκήρυκες που συνδέονται με Σαλαφιστές και οι οποίοι έχουν παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου και φαίνονται να δοξάζουν τους πεσόντες τζιχαντιστές και να μοιράζονται αντισημιτικά μηνύματα αλλά και μηνύματα κατά της Δύσης. Σε τμήμα του εν λόγω εγγράφου, με τίτλο «Στρατηγική Εξισλαμισμού του Ερντογάν: Πως ωφελούνται οι Σαλαφιστές», αναφέρεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε χώρο στους Σαλαφιστές στην Τουρκία,  καθώς εδραίωνε την πολιτική του εξουσία με την πάροδο του χρόνου.

Υπογραμμίζεται ιδιαιτέρως η σχέση της Τουρκίας με συγκεκριμένες ομάδες συμπεριλαμβανομένης και της  Hayat Tahrir al-Sham (HTS) στη Συρία ενώ ισχυρίζεται ότι ο Ερντογάν έχει «παραχωρήσει πεδίο δράσης» και σε άλλα μαχητικά ισλαμιστικά κινήματα, συμπεριλαμβανομένου του «Μέγα Ισλαμικού Μετώπου των Πολεμιστών της Ανατολής (IBDA-C).»

Ακόμα πιο σοβαρό το γεγονός ότι οι αναλυτές της εν λόγω αναφοράς συζήτησαν τη σχέση μεταξύ των θέσεων του Ερντογάν και της επίθεσης στο τραμ της Ουτρέχτης το 2019.  Αναφέρεται ότι η επίκληση του Ερντογάν για τους πυροβολισμούς στο Κραιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία από ένα βίαιο λευκό φανατικό ρατσιστή νωρίτερα εκείνη τη χρονιά και η γενική αντι – δυτική ρητορική, έπαιξαν ρόλο στην «ετοιμότητα δράσης» του   Gökmen Tanış.  Το πρωινό της 18ης Μαρτίου 2019, 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 7 ακόμα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια μαζικών πυροβολισμών σε τραμ στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας. Αργότερα, για τη συγκεκριμένη επίθεση καταδικάστηκε ο 37χρονος τούρκος Tanış.

Ο φάκελος που διέρρευσε έχει υπάρξει πολύ αμφιλεγόμενος ως προς το περιεχόμενο του, από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως.

Για παράδειγμα, το ολλανδικό περιοδικό HP/De Tijd  σημειώνει οι αναλυτές εντός και εκτός του NCTV διαφώνησαν για το πόσο τελικά ισχυρή ήταν η σχέση της ρητορικής του Ερντογάν με την επίθεση στην Ουτρέχτη.  Ένας από τους ιεροκήρυκες, ο οποίος φέρεται ως συνεργάτης του Tanis και ως ριζοσπαστική δύναμη, ο Metin Kaplan, επιτέθηκε στον Ερντογάν αποκαλώντας τον «σκυλί των Ηνωμένων Πολιτειών». Το «Μέγα Ισλαμικό Μέτωπο των Πολεμιστών της Ανατολής» (IBDA-C) συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το  NCTV σε σχόλιο του στο περιοδικό HP/De Tijd περιέγραψε την αναφορά ως «αναλυτικά ανώριμη», εννοώντας ότι δεν αποτελεί τελικό προϊόν πληροφοριών της κυβέρνησης.  Εντός της αναφοράς, σημειώνεται επίσης ότι ένας από τους στόχους είναι η συνεργασία με τις τοπικές αρχές και δήμους για την αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης των Ολλανδών – Τούρκων και όχι η στοχοποίηση τους.

Ωστόσο, η έκθεση έχει προκαλέσει πρώιμες αντιδράσεις στην Ολλανδία, καθώς οι ολλανδοί πολιτικοί ζητούν εξηγήσεις για αυτήν.

Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού κόμματος, Ronald van Raak, προειδοποίησε ότι όλοι πρέπει να περιμένουν την ολοκλήρωση της τελικής έκθεσης πριν να προβούν σε οποιοδήποτε συμπέρασμα. Ο Tunahan Kuzu, βουλευτής του κόμματος υπέρ του ΑΚΡ Denk δήλωσε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να απαντήσει.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Femke Merel van Kooten ανακοίνωσε στο Twitter ότι υπέβαλε προς την κυβέρνηση σειρά 35 ερωτήσεων που σχετίζονται με το συγκεκριμένο έγγραφο.

Ο ακροδεξιός αρχηγός του Κόμματος Ελευθερίας, Geert Wilders προχώρησε ακόμα περισσότερο κατηγορώντας τον κεντροδεξιό Πρωθυπουργό Mark Rutte ότι «έπνιξε» την έκθεση του NCTV. Επίσης, φόρτωσε μια φωτογραφία με το πρόσωπο του Ερντογάν χωρισμένο μεταξύ της τουρκικής σημαίας και της μαύρης σημαίας του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

«Ο Ερντογάν αποτελεί έναν θανάσιμο Ισλαμιστή, ο οποίος υποκινεί μίσος και τρόμο εδώ στην Ολλανδία. Το λέω αυτό πάνω από 15 χρόνια και συνεχώς με αγνοεί ο  Rutte από το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία  ( VVD)», έγραψε ο Wilders στο tweeter τη Δευτέρα,  αναφερόμενος στο κυβερνόν Λαϊκό κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Η κυβέρνηση Rutte δεν έχει ακόμα προβεί σε δηλώσεις σχετικά με την έκθεση του  NCTC.

Τόσο ο Wilders όσο και η van Kooten ζήτησαν από τους προέδρους των κοινοβουλίων να αποκτήσουν την πλήρη έκθεση και να επιστρέψουν όλοι οι βουλευτές της ολλανδικής Βουλής ώστε να πραγματοποιηθεί συζήτηση επ’ αυτού.

Το γεγονός αυτό έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για το κόμμα του Rutte, καθώς πλησιάζουν οι επόμενες εκλογές του Μαρτίου, αλλά επί του παρόντος δείχνει να διατηρεί το προβάδισμα του έναντι του κόμματος για την Ελευθερία (PVV) του  Wilders αλλά και άλλων αντιπάλων.

Τούρκοι αξιωματούχοι έλαβαν γνώση της έκθεσης τη Δευτέρα και την χαρακτήρισαν ως προϊόν ρατσισμού και προκατάληψης. Ο διευθυντής επικοινωνιών του Ερντογάν, Fahrettin Altun, απέρριψε την έκθεση του Ολλανδικού NCTV ως «ανακριβή, προκατειλημμένη και αδαή ‘ αναφορά’ »  καθώς συνέχισε να πιέζει τη σημερινή ολλανδική κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας τα σχόλια του Wildes.

«Κανένας λόγος του Geert Wilders και της εύθυμης ομάδας των νέο-ναζί του δεν έχει ποτέ φέρει κάποιο αποτέλεσμα» ανήρτησε στο Tweet ο Altun. « Ο πραγματικός εχθρός είναι ότι συμφωνούν φαινομενικά μετριοπαθείς κυβερνήσεις και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη.»

Ο αντιπρόεδρος του AKP, Mahir Ünal, αποκάλεσε τον Wilder ως « άσχημο ναζιστικό απομεινάρι» και «προϊόν αυξανόμενου ρατσισμού στην Ευρώπη». Δεν αναφέρθηκε στην έκθεση των μυστικών υπηρεσιών αλλά ανέβασε στο tweeter ότι «πολιτικοί όπως ο  Wilders το μόνο που κάνουν είναι γεμίζουν τον κόσμο με συναισθήματα κατά του Ερντογάν και Ισλαμοφοβίας.»

Ο Ibrahim Kalin, βοηθός εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Ερντογάν, επέλεξε να μην απαντήσει ως προς την έκθεση του NCTV υπέρ του χλευασμού του Wilders. Απλά ανέβασε στο tweeter τη λέξη «Ηλίθιος» δίπλα σε μια μη κολακευτική εικόνα του ολλανδού ακροδεξιού ηγέτη.

Πηγή: Ahvalnews/ Απόδοση: Μεταφραστικό Τμήμα Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων.