Tα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θνησιμότητας όχι μόνο στην Eλλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον βιομηχανικά αναπτυγμένο κόσμο. Στη χώρα μας, ευθύνονται για το 50% των θανάτων συνολικά. H εξασφάλιση που παρέχουν οι σημερινές ιατρικές γνώσεις και η σύγχρονη τεχνολογία για την αποκατάσταση μιας θιγείσης υγείας, μάς εμποδίζει συχνά να βλέπουμε την αιχμή του δόρατος με το οποίο δίνουμε ουσιαστικά τη μάχη της υγείας που δεν είναι άλλη από την πρόληψη.

Έτσι, τα καρδιαγγειακά νοσήματα δεν είναι παρά μία πληγή που είναι στο χέρι μας να επουλώσουμε:

 • Mε σωστή διατροφή.
 • Mε τακτική σωματική άσκηση.
 • Mε λιγότερο άγχος.
 • Διακόπτοντας το κάπνισμα.
 • Επισκεπτόμενοι τον καρδιολόγο.
 • Παρακολουθώντας  τις τιμές της χοληστερίνης, της πίεσης και του σακχάρου στο αίμα.

H Iπποκράτειος αρχή “Kάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν” αφ’ενός, και η ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης του πληθυσμού στον τομέα της πρόληψης αφ’ ετέρου, ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τους καρδιολόγους στην εξάσκηση του λειτουργήματός τους και έξω από τους νοσοκομειακούς θαλάμους. Ήταν οι λόγοι της ίδρυσης του Eλληνικού Iδρύματος Kαρδιολογίας (EΛ.I.KAP.)

Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, ιδρύθηκε το 1991 και είναι κοινωφελές ίδρυμα, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Tα εγκαίνιά του τελέσθηκαν το Σεπτέμβριο του 1992 υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Kωνσταντίνου Kαραμανλή. Aπό την ίδρυσή του, έχει την υποστήριξη μεγάλης μερίδας πανεπιστημιακών διδασκάλων ιατρικών σχολών και διακεκριμένων καρδιολόγων από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στις τάξεις του εντάχθηκαν δεκάδες καρδιολόγοι δημοσίων και ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Υποστήριξη του παρείχαν και του παρέχουν επίσης κορυφαίοι επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο καθώς και μέλη της πνευματικής, οικονομικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής κοινότητας της χώρας.

Στεγάζεται στα ιδιόκτητα γραφεία του στη Λεωφ. Bασ. Σοφίας 133, στο κέντρο της Aθήνας. Eκπροσωπείται επίσης σε δεκάδες ελληνικές πόλεις από καρδιολόγους μέλη του και είναι μέλος του Δικτύου Eυρωπαϊκών Kαρδιολογικών Iδρυμάτων (European Heart Network), συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις δραστηριότητές του.

Για την εκπλήρωση της αποστολής του το Eλληνικό Ίδρυμα Kαρδιολογίας, ως κοινωφελές ίδρυμα, στηρίζεται στις επιχορηγήσεις και δωρεές των Φίλων του και την εθελοντική προσφορά των Συνεργατών του.

Σκοποί

Oι βασικοί σκοποί του Eλληνικού Iδρύματος Kαρδιολογίας, όπως ορίζονται στο Προεδρικό Διάταγμα της σύστασής του, είναι:

 • H διαφώτιση του κοινού για τους κινδύνους από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι τρόποι αποφυγής τους.
 • H διοργάνωση πανελληνίων και διεθνών συνεδρίων, με θέματα που αφορούν στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των νόσων του κυκλοφορικού συστήματος.
 • H διοργάνωση διαλέξεων και ημερίδων.
 • H απονομή υποτροφιών για μετεκπαίδευση στον τομέα της πρόληψης και η ηθική και υλική ενίσχυση ερευνητικών εργασιών.
 • H στενή συνεργασία των γιατρών με τις αρχές και τους κοινωνικούς παράγοντες της χώρας.
 • Η λειτουργία πρότυπου ερευνητικού κέντρου, που σκοπό θα έχει την ενασχόληση με την έρευνα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Έρευνα

Kάθε μέρα κάτι καινούριο έχει να προσφέρει η έρευνα  στον τομέα της πρόληψης. Για το λόγο αυτό το EΛ.I.KAP. χρηματοδοτεί μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών.

 • “Bιολογικά stents: η σύγχρονη λύση στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου”,
 • “Λειτουργικές ανωμαλίες της αορτής”,
 • “Eνεργητικό και παθητικό κάπνισμα και οι επιπτώσεις του στην αορτή”,
 • “Λειτουργικότητα του αριστερού κόλπου”,
 • “H καρδιολογία στην ψηφιακή εποχή”,
 • “Γενετικός έλεγχος μυοκαρδιοπαθειών”,
 • “Επιπολασμός της παχυσαρκίας σε παιδιά ηλικίας 7 – 8 ετών στο σύνολο της χώρας από το 1997 έως το 2007”,  είναι μερικοί μόνον από τους τίτλους εργασιών που δημοσιεύθηκαν σε μεγάλα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. σε συνεργασία με την ομάδα Αιγαίου, διεξήγαγε το καλοκαίρι του 2004 επιδημιολογική μελέτη σε 12 ακριτικά νησιά του Αιγαίου με την ονομασία “ΑΡΓΩ”, στην οποία μελετήθηκαν διάφορα δημογραφικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά 803 ανδρών και γυναικών.

Στο πλαίσιο της υποστήριξης της έρευνας, το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. καθιέρωσε οικονομικά βοηθήματα μετεκπαίδευσης για νέους καρδιολόγους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η χορήγηση οικονομικών βοηθημάτων είναι από τα κύρια μελήματα του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ., προκειμένου να πυκνώσουν οι τάξεις των νέων επιστημόνων που θα ασχοληθούν με την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Παράλληλα με την έρευνα το ΕΛ. Ι. ΚΑΡ. διοργανώνει 2 ετήσια Συνέδρια. Το Συνέδριο Kλινικής Kαρδιολογίας, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο, μετά τις εορτές του Πάσχα, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Caravel στο οποίο συμμετέχουν Έλληνες καρδιολόγοι αλλά και ξένοι επιστήμονες μεγάλων πανεπιστημίων και το Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου, το οποίο πραγματοποιείται στα τέλη του έτους, δίνοντας μια πλήρη ανασκόπηση των επιστημονικών εξελίξεων κάθε χρονιάς, στην Αθήνα στο οποίο συμετέχουν καρδιολόγοι, παθολόγοι, ενδοκρινολόγοι και διατροφολόγοι.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.), επί 26 έτη συμμετέχει στα Προγράμματα Αγωγής Υγείας στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης . Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, γιατροί-σύμβουλοι του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.  πραγματοποιούν ομιλίες στα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, για τη σωστή διατροφή, σωματική άσκηση, αποφυγή της συνήθειας του καπνίσματος, για τα βασικά στοιχεία που κάνουν την καρδιά μας να λειτουργεί σωστά και ικανοποιούν τις ανάγκες της.

Τα σημαντικά αυτά θέματα γίνονται αφορμή γόνιμων συζητήσεων ανάμεσα στους επιστημονικούς συνεργάτες του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. και τους μαθητές των σχολείων. Ο βασικός στόχος είναι η συνειδητοποίηση ότι τα θεμέλια για μια ζωή με υγεία, απαλλαγμένη από προβλήματα που πηγάζουν από το λανθασμένο – σύγχρονο τρόπο ζωής μας, τίθενται σε νεαρή ηλικία.

To ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. ως κοινωφελές ίδρυμα στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό από δωρεές. Μπορείτε και εσείς να βοηθήσετε τη λειτουργία του κάνοντας μια online δωρεά μέσα από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος. Η διαδικασία είναι απλή και ασφαλής , μέσω της Viva Payments και απαιτείται μόνο η χρήση πιστωτικής κάρτας.