Εικόνες που δεν τιμούν ούτε την εκπαιδευτική κοινότητα, ούτε και φυσικά την εξαναγκασμένη αστυνομία, προέκυψαν, μετά τα επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα μεταξύ φοιτητών και δυνάμεων των ΜΑΤ έξω από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ.

Φοιτητές εκτόξευσαν μπογιές και καφέδες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προσπάθησαν να τους απωθήσουν με τις ασπίδες τους, ενώ προχώρησαν και σε χρήση χημικών.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα μία κοπέλα αισθάνθηκε αδιαθεσία και λιποθύμησε. Για το λόγο αυτό, στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Στη συνέχεια, ο πρύτανης του ΑΠΘ επικοινώνησε με τον εισαγγελέα και τον ενημέρωσε αναλυτικά για τα γεγονότα από το πρωί και για την παρεμπόδιση των εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασίας τους. «Η προστασία της εργασίας συνιστά συνταγματική επιταγή, όπως και η ελευθερία στη διδασκαλία. Η προσήλωσή μας στη νομιμότητα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα. Η απεργία είναι σεβαστή, όπως και κάθε ειρηνική διαμαρτυρία. Αυτά είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας και είναι απόλυτα σεβαστά και πλήρως κατοχυρωμένα εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Όμως η βία και η απειλή χρήσης βίας, όπως και φθορά δημόσιας περιουσίας για την προώθηση οιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, ακόμη και των πιο δίκαιων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Η άποψη της Αστυνομίας

Στην πρόκληση φθορών αποδίδει τη σημερινή αστυνομική επιχείρηση στον χώρο του ΑΠΘ η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, που προχώρησε σε εκκένωση του χώρου όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση. Όπως τονίζεται στο εσωτερικό του κτηρίου εντοπίσθηκαν συνολικά 30 άτομα τα οποία και προσήχθησαν.

Η άποψη του Πρύτανη

Την κατάληψη πραγματοποίησαν μέλη φοιτητικών παρατάξεων, που ανήκουν σε ελευθεριακά σχήματα και στο σχήμα των ΕΑΑΚ, από τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών, της Πολυτεχνικής και της Σχολής Πολιτικών Επιστημών.

«Το αίτιο για το οτιδήποτε συνέβη είναι η κατάληψη. Οι σεκιούριτι βρίσκονταν κανονικά στις θέσεις τους ωστόσο οι καταληψίες τους πέταξαν έξω. Άλλωστε δεν μπορούσαν να κάνουν και το παραμικρό, αφού η παρουσία τους είναι καθαρά για την φύλαξη της πρυτανείας και μόνο. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ακουμπήσουν κάποιον αφού είναι εδώ μόνο για το κτίριο».

Σχετικά με τις φθορές που έχουν προκληθεί ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε: «Δεν έχω μπει ακόμα στους χώρους όμως όπως μαθαίνω υπάρχει φθορά τέτοια εξαιτίας της οποίας οδηγήθηκαν κάποιοι σε κάποιους χώρους όπου δεν είναι κοινά προσβάσιμοι».