Για ανυπόστατα ψεύδη, σχετικά με την έλλειψη ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Εχίνου, κάνει λόγο η υποδιοικήτρια 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, Ειρήνη Χατζοπούλου, απαντώντας στην ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης της ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης «Περιφερειακή Σύνθεση». Αφορμή αποτέλεσε ένας ασθενής με νεφρική ανεπάρκεια, που όπως ισχυρίζεται η συγκεκριμένη παράταξη, λόγω της ακατάσχετης  αιμορραγίας, μεταφέρθηκε από το Κέντρο Υγείας Εχίνου στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης με ΕΙΧ αυτοκίνητο επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο.

Η ανακοίνωση της “Περιφερειακής Σύνθεσης”

Τις προηγούμενες ημέρες και συγκεκριμένα την Πέμπτη 18-02-2021 καταγράφηκε στον ορεινό όγκο της Ξάνθης ένα δυσάρεστο περιστατικό καθώς, ασθενής με νεφρική ανεπάρκεια, ο οποίος παρουσίασε ακατάσχετη αιμορραγία μεταφέρθηκε από το Κέντρο Υγείας Εχίνου στο Γενικό Νοσοκομείο με ΕΙΧ αυτοκίνητο διότι δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Αυτό δυστυχώς δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό καθώς η υγειονομική κάλυψη του ορεινού όγκου της Ξάνθης είναι διαχρονικά ελλιπής και δεν τυγχάνει προσοχής από τους αρμόδιους. Γνωρίζουμε φυσικά ότι αυτού του είδους τα προβλήματα άπτονται κυρίως των αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας, όμως όπως όλοι ξέρουμε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης διαθέτει σεβαστά ποσά από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ για δράσεις που αφορούν τον τομέα της Υγείας και για την ενίσχυση υγειονομικών δομών εντός των γεωγραφικών ορίων της. Γι’ αυτό ζητούμε από τη Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ να κάνει ορθολογικότερη κατανομή των πόρων της, ώστε να καλύπτονται υπαρκτές ανάγκες που δυστυχώς είναι πάγιες και διαρκείς. Ναι, φυσικά συμφωνούμε και επικροτούμε την ενίσχυση των Νοσοκομείων της Περιφέρειας μας, αλλά πρέπει να μπορούν να φτάνουν σε αυτά όλοι οι κάτοικοι της Περιφέρειας μας, οπουδήποτε και αν κατοικούν. Η καταγραφή των προβλημάτων και των αναγκών όμως, είναι μία επίπονη διαδικασία και η διοίκηση της Περιφέρειας μας, δεν φημίζεται για την εργώδη προσπάθεια της να διοικήσει σωστά. Αντιθέτως, οι κινήσεις τους δείχνουν ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι η εξουσία, η εξυπηρέτηση ατομικών συμφερόντων και η «εγγραφή» κωδικών στο ΕΣΠΑ, απλώς και μόνο για να γεμίζει η λίστα χωρίς να τους νοιάζει αν όντως τα λεφτά «πιάνουν τόπο»”. 

Τι απαντά η 4η Υ.ΠΕ Μακεδονίας – Θράκης

Την δική της απάντηση επί του συγκεκριμένου περισταστικού δίνει στο Θρακικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υποδιοικήτρια της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, Ειρήνη Χατζοπούλου, κάνοντας λόγο για ανυπόστατα ψεύδη και τονίζοντας ότι το Κέντρο Υγείας Εχίνου και το Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης συνεξυπηρετούνται στο θέμα του ασθενοφόρου. “Ο κ. Τοψίδης ψεύδεται ασύστολα. Γνωρίζω κι ελέγχω καθημερινα ο,τιδήποτε συμβαίνει. Το περιστατικό, στο οποίο αναφέρεται, ήταν ένας ασθενής με τεχνητό νεφρό, όπου σε άμεση επικοινωνία με τον υπεύθυνο νεφρολόγο από το νοσοκομείο, διεκομίστη από το Κέντρο Υγείας Εχίνου με ασθενοφόρο, που συνεξυπηρετεί και την Σταυρούπολη, στο νοσοκομείο. Δεν υφίσταται καμία μεταφορά με ιδιωτικό μέσο. Δεν ξέρω τι επικαλείται ο συγκεκριμένος κύριος. Θα λάβω κι εγώ τα μέτρα μου και την κάθε νόμιμη διαδικασία. Δεν μπορεί να λέει ο καθένας ο,τι θέλει. Είναι ανυπόστατα ψεύδη. Διεκομίστη άμεσα με οδηγίες από τον νεφρολόγο του νοσοκομείου και μάλιστα ο γιατρός ο οποίος εφημέρευε, έδωσε και τις αντίστοιχες οδηγίες. Ο γιατρός συνόδευσε το περιστατικό με το ασθενοφόρο και ο ασθενής προσήλθε ασφαλής στο νοσοκομείο. Όλα τα άλλα δεν ισχύουν. Ας κάνουν αντιπολίτευση, αλλά να βασίζονται σε αληθινά γεγονότα. Τα Κέντρα Υγείας Εχίνου και Σταυρούπολης συνεξυπηρετούνται. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο πολίτης εξυπηρετήθηκε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο πρόβλημα που αντιμετώπισε” καταλήγει η κα. Χατζοπούλου.