Νέα παράταση αναμένεται να πάρει το lockdown καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ ανησυχούν τους ειδικούς, που βλέπουν τα μέτρα να μην έχουν αποδώσει, την ώρα που οι ΜΕΘ γεμίζουν…

Οι ειδικοί εισηγούνται παράταση του lockdown μέχρι και τις 15 Μαρτίου την ώρα που συνολικά η πληρότητα στις ΜΕΘ στην Αττική αγγίζει πλέον το 95%

«Πειθαρχία και υπομονή»

Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στο Mega έκανε λόγο για την ανάγκη επιβολής ενός σκληρού και ολικού lockdown για δύο τουλάχιστον εβδομάδες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί καλύτερα η υφιστάμενη κατάσταση.

Παράλληλα υποστήριξε πως χρειάζεται «πειθαρχία και υπομονή και ότι δεν πρέπει να κατηγορούμε τα μέτρα που έχουν επιβληθεί».

Ο γιατρός τόνισε ότι θα πρέπει να μπούμε σε πιο σκληρό lockdown με κλειστό ότι μπορεί να είναι κλειστό και αύξηση της τηλεργασίας, ενώ ανέφερε πως η εστίαση δεν πρέπει να ανοίξει ούτε μέχρι το Πάσχα και θα είναι ο τελευταίος κλάδος που θα επαναλειτουργήσει.

Επίσης, σημείωσε πως ούτε τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν ακόμα γιατί ίσως προκληθεί μεγάλο «τσουνάμι» κρουσμάτων.

«Πρέπει να επαναληφθεί το περσινό μοντέλο και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος» είπε ο κ. Παυλάκης.

Παράταση «βλέπουν» Γώγος – Σαρηγιάννης

Το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown για μία ακόμη εβδομάδα άφησαν ανοιχτό με δηλώσεις τους ο Χαράλαμπος Γώγος και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώνας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος είπε χαρακτηριστικά ότι μπορεί να χρειαστεί παράταση μιίας εβδομάδας.

Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση και ταυτόχρονα επιβάρυνση του συστήματος υγείας. «Ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημειώσε ότι αυτή η περίοδος είναι «βαθιά κόκκινη περίοδος» ενώ επανέλαβε ότι αυτό το 15νθήμερο είναι κρίσιμο.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι υπάρχει θέμα με την τήρηση των μέτρων και έκανε έκκληση για την σωστή εφαρμογή τους. Ωστόσο, φάνηκε αισιόδοξος για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τις 15 Μαρτίου και μετά.

Όπως είπε από τα πρώτα που θα ανοίξουν είναι το λιανεμπόριο καθώς είναι το λιγότερο επιβαρυντικό ενώ σημείωσε πως όσο υπάρχει ο κορονοϊός θα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις.

Σχετικά με την Τσικνοπέμπτη ο κύριος Γώγος είπε πως θα ήταν καλό να κάνουμε μόνοι μας λόγω της οικογενειακής διασποράς ενώ αναφορικά με το Πάσχα δήλωσε ότι τότε μπορεί να ανοίξουν και οι εκκλησίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης που μιλώντας στον ΑΝΤ1 άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown για μια ακόμη εβδομάδα.

«Δεδομένο ότι δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν έχουμε την απόδοση που θέλουμε», τόνισε στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», είπε ακόμη ο καθηγητής ο οποίος αποκάλυψε ότι η απόδοση των μέτρων σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο είναι στο 45%.

Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντικό πρόβλημα τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, διασπορά των οποίων υπάρχει σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη «θα υπάρχει αποκλιμάκωση στην Αττική στο επόμενο δεκαπενθήμερο», ωστόσο, σημείωσε πως το σημαντικό είναι το πόσο αυτή η αποκλιμάκωση θα κρατήσει.

Ανέφερε επίσης, πως ο ίδιος θα έδινε προτεραιότητα στο άνοιγμα της Γ’ Λυκείου, λόγω πανελλαδικών, όχι όμως να ανοίξουν οι άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Ακόμα θα έλεγε «ναι» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, όμως υπό όρους και τόνισε πως θα ήταν προτιμότερο να ανοίξει με click away και όχι με click in shop.

Το σχέδιο για καταστήματα και σχολεία

Η αγορά θα είναι το πρώτο βήμα της άρσης του lockdown, βήμα που θα προηγηθεί του ανοίγματος των σχολικών μονάδων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα της αγοράς, χωρίς click away στις 8 Μαρτίου. Είναι γνωστό ότι η αγορά έχει ήδη καταβαραθρωθεί στο σύνολό της σχεδόν, με ανυπολόγιστες ζημίες τόσο στις κατηγορίες ένδυσης-υπόδησης όσο και στην κατηγορία της εστίασης που είναι αυτήν τη στιγμή ο «μεγάλος ασθενής» συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού. Όλα αυτά φυσικά, εάν το επιτρέψουν τα στοιχεία για την διασπορά του κορονοϊού.

Το επόμενο βήμα για την άρση του lockdown θα είναι το άνοιγμα των σχολείων. Προτεραιότητα θα έχουν αυτήν τη φορά οι μαθητές της τρίτης Λυκείου. Η επιλογή αυτή προκρίνεται σύμφωνα με πληροφορίες διότι σύμφωνα με μελέτες, οι μεγαλύτεροι μαθητές που έχουν μολυνθεί με τον ιό, συνήθως εμφανίζουν κάποια συμπτώματα και έτσι είναι εύκολο να απομονωθούν ώστε να περιοριστεί η διασπορά. Σε αντίθεση με τους μαθητές του δημοτικού οι οποίοι ακόμα κι αν έχουν μολυνθεί με τον ιό, συνύθως είναι ασυμπτωματικοί με αποτέλεσμα να τον διασπείρουν.

Πηγή:dikaiologitika.gr