Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής, με πρωτοβουλία της προέδρου, Νατάσας Λιβεριάδου και των συνεργατών της, διοργανώνει δύο διαδικτυακές εκδηλώσεις οι οποίες θα μεταδοθούν από το Facebook.

H πρώτη, που θα μεταδοθεί την Τρίτη 2 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, είναι η καταγραφή του εθίμου «“Εξω οι ψύλλοι, μέσα ο Μάρτης” από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδημής και Φίλων, ένα έθιμο που έφεραν οι Αρβανίτες πρόγονοι των Παραδημιωτών από το Αλτιντάς (Χρυσόλιθος) της Ανατολικής Θράκης, στο οποίο οι κάτοικοι πριν ανατείλει ο πρώτος ήλιος του Μάρτη, έβγαζαν τα αχυρένια στρώματα που χρησιμοποιούσαν όλο τον χειμώνα και τα έκαιγαν, ενώ πηδούσαν και τρεις φορές πάνω από τη φωτιά, για να ξορκίσουν το κακό. Η καταγραφή έγινε από το Νίκο Οικονομίδη.

 

Η δεύτερη διαδικτυακή εκδήλωση, θα μεταδοθεί την Τσικνοπέμπτη 4 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα. Σε συνεργασία με τη Στέγη Πολιτισμού, Παράδοσης και Λαογραφίας «Φιλοτέχνες» θα μεταδοθεί ένα μουσικό πρόγραμμα με την ορχήστρα «Ορφέας».

Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν οι διαδικτυακές εκδηλώσεις για τις Αποκριές.