Αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες, έρχονται στις μετακινήσεις μέσω του 13033 με τον κωδικό 6 να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο, αφού τα στοχεία του ΕΟΔΥ είναι άκρως ανησυχητικά τα τελευταία 24ώρα, ειδικά για Αττική και Κρήτη. Συνεπώς οι ειδικοί επιζητούν λύσεις ώστε να μειωθεί η κινητικότητα στις μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για ένα πολύ πιθανό σενάριο, ενώ οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται την Τετάρτη.

Το προηγούμενο διάστημα παρατηρήθηκε κατάχρηση του συγκεκριμένου κωδικού 6 στο 13033 με συνέπεια πολίτες να τον χρησιμοποιούν για να συνεχίσουν τη βόλτα τους ή για επισκέψεις σε φιλικά σπίτια και όχι για σωματική άσκηση.

Σε ό,τι αφορά τον κωδικό 4 (βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη) του οποίου επίσης γίνεται κατάχρηση από πολίτες, θα διεξάγονται περισσότερες διασταυρώσεις στοιχείων κατά τους ελέγχους.

Έτοιμο το 13032

Η κυβέρνηση ετοιμάζει το άνοιγμα της αγοράς όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, πρόθεση της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα αυτό να γίνει ελεύθερα, χωρίς click away και click in shop.

Η εφαρμογή με το sms στον πενταψήφιο αριθμό 13032 με περιορισμό χρόνου στην περίπτωση που θα ανοίξει το λιανεμπόριο είναι έτοιμη, θα υπάρχει τρίωρο όριο για ψώνια στα μαγαζιά ενώ μπαίνει φρένο και στα διπλά και τριπλά SMS. Σε περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να στείλει και δεύτερο SMS στο 13032, το μήνυμα θα καθίσταται άκυρο.