Αποχή ψήφισαν τα 23 από τα 27 σχολεία της Α’ ΕΛΜΕ Έβρου, με τους εκπαιδευτικούς της Αλεξανδρούπολης να λένε «όχι» στην αξιολόγηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Α’ ΕΛΜΕ Έβρου, κ. Αθανάσιο Καραγεωργίου, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας: “Ο νέος νόμος οδηγεί τα σχολεία σε κατηγοριοποίηση. Η απεργία-αποχή είναι μια νόμιμη διαδικασία, αυτήν υλοποιούμε και αυτή θα συνεχίσουμε, και δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε να υποβαθμιστεί το σχολείο, δε θα δεχτούμε να χτυπηθεί η δημόσια και δωρεάν παιδεία”.

Ο κ. Καραγεωργίου υποστήριξε πως “όλη η διαδικασία της αυτοαξιολόγησης είναι άκαιρη καθώς εν μέσω πανδημίας και τόσων προβλημάτων ερχόμαστε να μιλήσουμε για αξιολόγηση σχολικών μονάδων. Όλοι θέλουμε το καλό των σχολείων, όλοι θέλουμε να βελτιώσουμε τα σχολεία μας και σε αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε, αυτό το εργαλείο όμως που επιλέγεται δεν είναι σε αυτήν την κατεύθυνση. Το υπουργείο σε ένα μπαράζ νομοθετημάτων και αποφάσεων με το ‘εντέλλεσθε’ όλο αυτό το διάστημα οδηγεί τον κλάδο σε κάποια βήματα τα οποία είναι αντιεκπαιδευτικά”.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Έβρου εξήγησε πως “υπήρχε ένα νόμος της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων -ένας νόμος που με την νέα κυβέρνηση ακυρώθηκε και προέκυψε ένας νέος- ο οποίος όμως οδηγεί τα σχολεία σε κατηγοριοποίηση σχολείων μιας και υπάρχει η βαθμολόγηση από το 1-4 και από το 1-10, εξωτερική βαθμολόγηση, κάτι που δεν υπήρχε στον προηγούμενο νόμο -που σημαίνει ότι εμπλέκονται και άλλοι φορείς και όλα αυτά βέβαια αντιμετωπίζουν στην ουσία τα σχολεία σαν να είναι επιχειρήσεις. Εμείς σαν εκπαιδευτικός κλάδος είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό γιατί θέλουμε να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα των σχολείων και προς αυτήν την κατεύθυνση δηλώσαμε την συμμετοχή μας στην απεργία-αποχή”.

Ο κ. Καραγεωργίου παραδέχτηκε ότι υπήρχαν πιέσεις από το υπουργείο από το στελεχιακό δυναμικό προκειμένου να υποκύψουν, αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε, “είναι κάτι το οποίο δε διαπραγματευόμαστε και το υπουργείο πρέπει να σεβαστεί την γνώμη των εκπαιδευτικών”.

Απεργία-αποχή από την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο κήρυξε και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αλεξανδρούπολης «Γεώργιος Βιζυηνός».