Home ΕΛΛΑΔΑ Πρόγραμμα δράσεων του ΔΠΘ για την επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση...

Πρόγραμμα δράσεων του ΔΠΘ για την επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα δράσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Στο πλαίσιο του Εορτασμού της επετείου, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή ημερίδων, συνεδρίων αλλά και διάφορων άλλων εκδηλώσεων με σκοπό να αναδείξει τη σημασία της Επανάστασης.

Συγκεκριμένα, το Δ.Π.Θ. συνδιοργανώνει με το Ινστιτούτο Γραμμάτων του Πολιτειακού Πανεπιστήμιου του Ρίο ντε Ζανέιρο (Universidade Estadual de Rio de Janeiro/ UERJ) και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στον Άγιο Παύλο (São Paulo) Βραζιλίας Διεθνές Ψηφιακό Συνέδριο με τίτλο «Επανάσταση και Ελευθερία 1821-2021: Η αρχή της σύγχρονης Ελλάδας». Το συνέδριο, θα πραγματοποιηθεί στις 22-25 Μαρτίου 2021 και απευθύνεται στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και το ευρύτερο κοινό, με ομιλητές από τη Βραζιλία, τη Χιλή και την Ευρώπη. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Επίσης, το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ διοργανώνει σειρά διαλέξεων από Το Εργαστήριο Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία με θέμα τον «Πρώιμο Ελληνικό Διαφωτισμό» ως την περίοδο κατά την οποία τέθηκαν οι βάσεις για τον φωτισμό του Γένους (κατά τη φράση του Κ. Θ. Δημαρά), οι οποίες θα λάβουν χώρα τον Ιανουάριο έως τον Μάιο 2021.

Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Καθηγητή του Τμήματος κ. Νικολάου Μαυρέλου στην εκδήλωση που διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης με θέμα: «Ο Κοραής και οι Διάλογοι. Από το πριν στο μετά την Επανάσταση» στις 03-03-2021.

Ακόμα, θα διεξαχθεί διεθνές Συνέδριο με θέμα «Από τη Χίο στην Πόλη και τη Μολδοβλαχία. Η αρχή μιας δυναστείας. Β΄ Διεθνές Συνέδριο για τους πρώτους Μαυροκορδάτους: Αλέξανδρος ο Εξ Απορρήτων (1641-1709), Νικόλαος, Ηγεμόνας Μολδοβλαχίας (1680-1730) και Κωνσταντίνος (1711-1769)» την πρώτη εβδομάδα Ιουλίου 2022.

Στο πλαίσιο της παραπάνω διάλεξης, διοργανώνεται Καλοκαιρινό σχολείο παλαιογραφίας και ιστορίας του έντυπου βιβλίου για τον Διαφωτισμό και τα χειρόγραφα που φυλάσσονται στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Ο Κοραής» για φοιτητές Προπτυχιακούς και Μεταπτυχιακούς ή Υποψήφιους Διδάκτορες και παράλληλη διοργάνωση φοιτητικής ημερίδας για τη Χίο κατά την εποχή του Διαφωτισμού έως τη Σφαγή.

Επιπλέον, το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας σε συνεργασία με το Ράδιο Παρατηρητής της Θράκης 94FM θα αφιερώσουν 20 ωριαίες ραδιοφωνικές εκπομπές και τα αντίστοιχα podcasts στο 1821. Η πρώτη εκπομπή θα μεταδοθεί στις 21.03.2021 και οι υπόλοιπες ανά 20 ημέρες η καθεμία.

Τέλος, διοργανώνεται η 4η Ποιητική Ισημερία με θέμα «Η ποίηση της επανάστασης του 1821, η ποίηση της ελευθερίας» από το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021, ενώ κύκλο διαλέξεων με θέμα «Από το 1453 μέχρι το 1821» από το Εργαστήρι Μελέτης και Έρευνας Πρώιμης Νεοελληνικής Γραμματείας Hans & Niki Eideneier του Τμήματος θα πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριος 2021.

Όσον αφορά την Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο: «Η Ελληνική Γλώσσα κατά την Επανάσταση του 1821» την Κυριακή 28 Μάρτιου 2021 με υπεύθυνη την Κοσμητόρισσα της ΣΚΑΣ Καθηγήτρια κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή.

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΔΠΘ θα διοργανώσει ημερίδα τον Οκτώβριο του 2021, με τίτλο: «Ευεργεσία, Πολιτισμός και Εκπαίδευση: Προσδοκίες και οράματα γύρω από τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους» με υπεύθυνη την Καθηγήτρια κ. Βασιλική Θεοδώρου.

Επίσης, αναμένεται να εκδοθεί επετειακός τόμος από το Εργαστήριο Ιστορίας της Εκπαίδευσης με τίτλο «Η ελληνική εκπαίδευση στα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821» με υπεύθυνο τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος κ. Αθανάσιο Καραφύλλη.

Τέλος, το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ θα πραγματοποιήσει, την παγκόσμια ημέρα  Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2021, εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και το Τμήμα Νομικής του ΔΠΘ συνδιοργανώνει με την Εταιρεία Ιστορικών του Δικαίου ημερίδα αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με υπεύθυνη της Καθηγήτρια κ. Μαρία Γιούνη. Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

 

Exit mobile version