Την χωρίς προηγούμενο επίσκεψη των επικεφαλής της ΕΕ (Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ, Νταβίντ Σασόλι), πριν από έναν χρόνο, στον Έβρο σε μια κορυφαία στιγμή αλληλεγγύης, υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ένας χρόνος σήμερα από την αξιομνημόνευτη επίσκεψη των ηγετών της ΕΕ στον Έβρο, για να δείξουν ότι η Ευρώπη στέκεται πλάι στην Ελλάδα στη διαχείριση του προσφυγικού» αναφέρει ο Μαργαρίτης Σχοινάς και συμπληρώνει: «Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης θα προστατευτούν».

«Είναι ώρα για μια κοινή πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου» υπογραμμίζει ο κ. Σχοινάς.

Εναν χρόνο μετά, τι;

Μπορεί η επίσκεψη των ξένων ηγετών στον Εβρο, να ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, εντούτοις, η Ευρώπη συνεχίζει να μην θέτει σε εφαρμογή τις όποιες κυρώσεις απέναντι στην γείτονα χώρα, που απειλεί ξεκάθαρα τα Ευρωπαϊκά Σύνορα, και ως έτσι η επίσκεψη εκείνη, τείνει μάλλον να γίνει περισσότερο “εθιμοτυπική”, παρά ουσιαστική, έναν χρόνο μετά την πραγματοποίησή της.

Παρ’ όλα αυτά, απο Ελληνικής πλευράς τώρα, με ταχύτατους ρυθμούς προχωράει η κατασκευή του νέου φράχτη στον Έβρο, στα σύνορα με την Τουρκία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο καινούργιος φράκτης με μήκος 27 χιλιόμετρων (και με 13 χιλιόμετρα ο παλαιός) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο.

Πιο συγκεκριμένα έχει ήδη ολοκληρωθεί η ανακατασκευή και ενίσχυση του υφιστάμενου φράχτη, που εκτείνεται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων από τις Καστανιές έως τη Νέα Βύσσα, τμήμα που είχε υποστεί φθορές πριν από έναν χρόνο κατά τη διάρκεια της κρίσης με την Τουρκία αλλά και λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Οπως προβλέπεται από τη σύμβαση, η ανάδοχος εταιρεία προχώρησε στην ενίσχυση του φράχτη προσθέτοντας σε όλο το μήκος των 12,5 χιλιομέτρων συρματόπλεγμα ύψους 5 μέτρων, αντί για 3,5 μ. που ήταν μέχρι πρότινος.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται και τα έργα κατασκευής του νέου φράχτη στα ποτάμια σύνορα, κατά μήκος δηλαδή του ποταμού Εβρου.

Προχωράει το νέο σύστημα επιτήρησης

Παράλληλα, προχωράει η εγκατάσταση και λειτουργία του αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης κατά μήκος όλης της συνοριογραμμής. Το έργο περιλαμβάνει την τοποθέτηση 11 καμερών και ραντάρ κατά μήκος των συνόρων με εμβέλεια έως 15 χιλιόμετρα, όπως επίσης τη δημιουργία νέων επιχειρησιακών κέντρων σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη.