Πρώτη μέρα σήμερα για τα νέα αυστηρότερα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση. «Θεωρώ πολύ πιθανό ότι θα χρειαστεί να είμαστε σε αυτό το καθεστώς του ήπιου απαγορευτικού για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες» εκτιμά ο καθηγητής επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής κ. Δημήτρης Παρασκευής μιλώντας στο MEGA.

«Θα μπορούμε να μετράμε αντίστροφα από τη στιγμή που θα βεβαιωθούμε ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά» ανέφερε αρχικά ο κ. Παρασκευής ερωτηθείς αν είναι ρεαλιστικό να μιλάμε για άρση του lockdown στις 16 Μαρτίου.

«Πολλές περιφερειακές ενότητες ανά την επικράτεια μπήκαν σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου είτε στο κόκκινο, είτε στο βαθύ κόκκινο. Στην Αττική βέβαια δεν έχουμε δει σημαντική βελτίωση. Αν τα μέτρα αυτά είναι αποτελεσματικά μπορούμε να πούμε ότι από τις 15 – 16 Μαρτίου και μετά, η κατάσταση θα βελτιωθεί, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο, εξαρτάται από τη στάση όλων μας και τα μέτρα θα είναι αποτελεσματικά» τόνισε.

«Σίγουρα η πίεση στο σύστημα υγείας για τουλάχιστον 15 μέρες θα είναι αυξημένη και ακόμα και αν δούμε την σταθεροποίηση ή τη μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Η πίεση θα συνεχίζει να υφίσταται. Το ευχάριστο είναι ότι ο ρυθμός που αυξάνεται την πίεση δεν είναι ίδιος όπως συνέβαινε στο δεύτερο κύμα» πρόσθεσε αναφορικά στην πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τα μεταλλαγμένα στελέχη πραγματικά είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά στο τρίτο κύμα, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Αν δεν είχαμε τα μεταλλαγμένα στελέχη ενδεχομένως να μην είχαμε αυτήν την έξαρση που παρατηρήθηκε το 2021. Θεωρώ πολύ πιθανό ότι θα χρειαστεί να είμαστε σε αυτά το καθεστώς του ήπιου απαγορευτικού για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες» σημείωσε.

Ερωτηθείς τέλος για το αν το παρόν είναι το τελευταίο lockdown, ανέφερε ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι η τελευταία φορά «δεδομένο όμως ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και δεδομένου ότι οι εμβολιασμοί αυξάνονται».

Παράλληλα, η κυρία Πελώνη χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι τον Απρίλιο αναμένονται αυξημένες παραδόσεις εμβολίων, καθώς η εταιρεία Pfizer, επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις για τον επόμενο μήνα θα ξεπεράσουν το ένα εκατ. δόσεις.

Εξίσου σημαντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι η επιχείρηση «Ελευθερία», «η μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη επιχείρηση που ανέλαβε ποτέ το ελληνικό κράτος», όπως είπε η εκπρόσωπος, «εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό και χωρίς σημαντικές απώλειες εμβολίων, γεγονός που την κατατάσσει στις καλύτερες του κόσμου. Και αυτό», διευκρίνισε, επειδή η κυβέρνηση έχει στηρίξει, από την αρχή, το επιχειρησιακό σχέδιο σε τρεις πυλώνες που – όπως αποδεικνύεται στην πράξη- τηρούνται στο ακέραιο.

Ο πρώτος πυλώνας, ανέφερε η κυρία Πελώνη, «είναι η ασφάλεια, από την παραλαβή, την αποθήκευση και τη διανομή, μέχρι και τη διενέργεια των εμβολιασμών». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «υπήρξαν μόνο έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώ»ς.

Ο δεύτερος είναι ο πυλώνας «της διαφάνειας και της τήρησης της προτεραιοποίησης, όπως την έχει ορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών».

Και ο τρίτος πυλώνας είναι «η αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας για τους πολίτες. Μέχρι στιγμής», όπως είπε, «οι εμβολιασθέντες – στην πλειονότητά τους άνω των 75 ετών – δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τον τρόπο που λειτουργεί ο μηχανισμός».

Είμαστε σε πιο σκληρό lockdown από τον Μάρτιο

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση δεν επέλεξε τη λύση του καθολικού lockdown, παρ’ ότι αποτελούσε πρόταση μερίδας των ειδικών», τόνισε ότι είμαστε ήδη σε lockdown «και σε lockdown, μάλιστα, σκληρό».

Και δήλωσσε ότι είμαστε σε πιο σκληρό lockdown από ό,τι τον Μάρτιο του 2020: «Τα στοχευμένα, επιπλέον μέτρα, που ελήφθησαν τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται σε «κόκκινο», όσο και για τις περιοχές που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» – και αναφέρομαι εδώ σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, όπως η Αττική – είναι πολύ αυστηρότερα από αυτά που ίσχυαν ακόμη και τον περασμένο Μάρτιο. Τον περασμένο Μάρτιο – σας θυμίζω – δεν είχαμε περιορισμούς στο εύρος χρήσης των sms, ούτε απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα. Αυξάνεται, επίσης, η τηλεργασία κατά 60%, σε σχέση με το προηγούμενο status στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στο δημόσιο ισχύει το μάξιμουμ της τηλεργασίας».

ΠΗΓΗ: mega, in.gr