H Κυβέρνηση να λάβει «εδώ και τώρα» τα μέτρα της, ζητά με ανακοίνωσή του το Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ Καβάλας-Θάσου, με αφορμή τη διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Πρίνου-Καβάλας από τις αρχές Μαρτίου.

Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Συνεχίζεται η αδιαλλαξία των Ναυτιλιακών Εταιριών που εκμεταλλεύονται τις πορθμειακές γραμμές της Θάσου-Καβάλας, με στήριγμα την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης υπουργείου Ναυτιλίας, προχωρούν για άλλη μια φορά στην διακοπή των δρομολογίων Πρίνου-Καβάλας. Με αφορμή την πανδημία υλοποιούν το καταστροφικό τους σχέδιο για κατάργηση της σύνδεσης Πρίνου-Καβάλας αν δεν τους δοθεί νέα επιδότηση!”

Επίσης, το Σωματείο υποστηρίζει πως: “Οι κάτοικοι του νησιού, οι ναυτεργάτες από το 2001 που εφαρμόζεται το αντιλαϊκό έκτρωμα (Νόμος 2932/2001) για την απελευθέρωση των θαλάσσιων συγκοινωνιών βιώνουμε την ασυδοσία των ναυτιλιακών εταιριών, πληρώσαμε και πληρώνουμε ακριβά την πολιτική που έχει ως κριτήριο τα κέρδη τους σε βάρος των αναγκών των κατοίκων του νησιού και των δικαιωμάτων των ναυτεργατών.”

“Η απελευθέρωση των θαλάσσιων συγκοινωνιών, η ανταγωνιστικότητα έφερε τα σημερινά αποτελέσματα, επιλέγουν όπου και όταν θέλουν να βάλουν δρομολόγια, τώρα με αφορμή την πανδημία αξιώνουν νέα προνόμια, έχουν κάνει τις θαλάσσιες συγκοινωνίας οικονομικό τους τσιφλίκι. Επιλέγουν τη χρυσοφόρα γραμμή, αυτή του Λιμένα-Κεραμωτής, για την οποία η κυβέρνηση τους επιδοτεί με έξτρα “μπόνους” 5 δρομολόγια την ημέρα και 3000 ευρώ το καθένα, για τη γραμμή του Πρίνου το ελάχιστο χρονικό διάστημα που λειτούργησε 4000 ευρώ για ένα δρομολόγιο την ημέρα!” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, τονίζουν τη ζωτικής σημασία σύνδεση του νησιού με την Καβάλα “την ώρα που η πανδημία παίρνει διαστάσεις, είναι αναγκαία όσο ποτέ η σύνδεση Πρίνου-Καβάλας για την γρήγορη μεταφορά ασθενών στο Νοσοκομείο Καβάλας. Την ώρα που η κυβέρνηση δεν προμήθευσε με επαρκή εμβόλια το Κέντρο Υγείας, αδιαφορεί πώς θα μεταφερθούν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι του νησιού στα εμβολιαστικά κέντρα της γύρο περιοχής.

Την ώρα που την μονάδα τεχνητού νεφρού και το φαρμακείο ΕΟΠΥΥ τα κατάπιε η πολιτική της κυβέρνησης κόστους-οφέλους, αδιαφορεί πώς θα πάνε οι νεφροπαθείς στην Καβάλα για αιμοκάθαρση, οι ασθενείς με βαριές και χρόνιες ασθένειες πώς θα πάνε στον γιατρό τους αλλά και πώς θα προμηθευτούν τα φάρμακά τους από τον ΕΟΠΥΥ στην Καβάλα. Με αποτέλεσμα όλος αυτός ο κόσμος να μπαίνει σε απίστευτη ταλαιπωρία να κάνει ένα ταξίδι-οδύσσεια μέσω Κεραμωτής για να πάει και να έρθει στην Καβάλα, εκτός το οικονομικό κόστος που επιβαρύνει το οικογενειακό εισόδημα.

Την ώρα που οι ναυτιλιακές εταιρίες απολαμβάνουν διαρκή προνόμια με φοροαπαλλαγές, απαλλαγή από το ΝΑΤ, απαλλαγή από λιμενικά τέλη, απαλλαγή από το ΦΠΑ στα εισιτήρια, μειωμένες οργανικές συνθέσεις, με αφορμή την πανδημία η κυβέρνηση δίνει έξτρα “μπόνους” επιδοτήσεις για τους πληγέντες πλοιοκτήτες!

Για τους ναυτεργάτες συνεχίζεται η ανεργία, η ωμή καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, ενώ ακόμα και τα ψίχουλα του επιδόματος αναστολής 530 ευρώ χωρίς να το δικαιούνται όλοι, δεν έχει καταλυθεί από τον ΟΚΤΩΒΡΙΟ!!! Σε απόγνωση οι χιλιάδες συνταξιούχοι του ΝΑΤ, από τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην έκδοση κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ.”

Τέλος, το Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ καλεί Σωματεία και φορείς της Θάσου και της Καβάλας “να αντιδράσουν με κάθε τρόπο για να μην επιτρέψουμε στις ναυτιλιακές εταιρίες και στην Κυβέρνηση να κάνουν πράξη το καταστροφικό τους σχέδιο για κλείσιμο της γραμμής Πρίνου–Καβάλας.”