Στα τέλη Φεβρουαρίου ομάδα του Συλλόγου Προστασίας Πτηνών Βουλγαρίας /ΣΠΠΒ/ έβαλε επιτυχώς για πρώτη φορά δορυφορικό πομπό σε αργυροπελεκάνο στην περιοχή της Λίμνης Ατανάσοφσκο κοντά στο Μπουργκάς.

Ο πομπός ζυγίζει 33 γραμμάρια και τοποθετήθηκε σε ένα μέρος του φτερού του πουλιού, έτσι ώστε να μην το παρεμποδίζει όταν πετάει ή κολυμπάει.

Η ομάδα του ΣΠΠΒ σημάδεψε τον πελεκάνο και με έγχρωμα δαχτυλίδια, πριν από το οποίο το πτηνό εξετάστηκε και μετρήθηκε το βάρος του.

Είναι ο τέταρτος αργυροπελεκάνος, που πιάστηκε αύτη τη σεζόν από τους ειδικούς του ΣΠΠΒ. Τα υπόλοιπα πτηνά σημαδεύτηκαν μόνο με έγχρωμα δαχτυλίδια.

Το πιάσιμο και το μαρκάρισμα πελεκάνων γίνεται για πρώτη φορά στη Βουλγαρία και αποτελεί μεγάλη πρόοδος στην εξερεύνηση αυτού του σπάνιου είδους.

Μέσω των στοιχείων από τα δαχτυλίδια και της δορυφορικής τηλεμετρίας οι επιστήμονες θα μάθουν λεπτομερώς τους βιοτόπους και τις απειλές για αυτό το είδος πελεκάνων, κάτι που θα βοηθήσει να σχεδιαστούν και να ληφθούν μέτρα για την προστασία τους στο μέλλον.