Έτοιμο να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές στην Αττική, είναι το υπουργείο Υγείας αν και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Ποιος είναι ο παράγοντας που θα κρίνει τον χρόνο των επιτάξεων.

Ασφυκτικά πιέζεται το Σύστημα Υγείας λόγω της πανδημίας, με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική να είναι σχεδόν γεμάτες.

Μπορεί οι αρμόδιοι να ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα το άνοιγμα επιπλέον ΜΕΘ, όμως το Υπουργείο Υγείας αντιλαμβάνεται ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα δυσκολέψει περαιτέρω την κατάσταση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Βασίλης Κικίλιας

 

Στο πλαίσιο των εξελίξεων, υπάρχει έτοιμο σχέδιο επίταξης ιδιωτικών κλινικών στην Αττική, με τις λεπτομέρειες να ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χρόνος των επιτάξεων θα κριθεί από τις εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά τις επόμενες μέρες, αλλά και ώρες.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η επίταξη θα μπορούσε να γίνει ακόμα και μέσα στο επόμενο 48ωρο αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το υπουργείο Υγείας απέστειλε κατ’ επείγον έγγραφο προς τις ιδιωτικές κλινικές με το οποίο τους ζητά καταγραφή των κλινών ΜΕΘ που θα διαθέσουν στο ΕΣΥ.

Οι κλινικές έπρεπε να απαντήσουν, στέλνοντας τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν πρέπει να ταυτίζεται το έγγραφο που εστάλη τις προηγούμενες μέρες με το αντίστοιχο που έστειλαν οι αρμόδιοι στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο, όταν η συμπρωτεύουσα έδινε τεράστια μάχη με τον κορονοϊό.

Στη Θεσσαλονίκη, το έγγραφο είχε επιτακτικό χαρακτήρα, ενώ εκείνο της προηγούμενης εβδομάδας είχε ενημερωτικό ώστε να καταρτιστεί το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

Τα στοιχεία για τις ΜΕΘ στην Αττική

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ για το Σάββατο η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι αρκετά δύσκολη, με συνολικά 32 κενές κλίνες ΜΕΘ

Στο ΚΑΤ έχει γεμίσει 24 από τις 28 κλίνες ΜΕΘ, η Αγία Όλγα 9 από τις 9, το Σισμανόγλειο 14 από 14, το Ν. Γεννηματάς 16 από τις 16, το Ελπις 6 από τις 6, το ΝΙΜΙΤΣ  5 στις 6, το Σωτηρία 74 στις 84, ο Ευαγγελισμός 47 από τις 58 (καθώς άνοιξαν οι επιπλέον κλίνες), το Ιπποκράτειο 6 από τις 7, ο Ερυθρός από τις 13 στις 14, το Θριάσιο από 16 στις 17, το Ασκληπιείο 12 στις 12, το Αττικό από τις 40 στις 43.