Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην επιλογή και την καταλληλότητα των τροφίμων που επιλέγονται για το σαρακοστιανό τραπέζι.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα μαλακόστρακα (γαρίδες, γάμπαρη, καραβίδες, καβούρια, αστακοί κ.α) αναφέρεται ότι: “Τα νωπά μαλακόστρακα φέρουν κέλυφος γυαλιστερό και υγρό, τα πόδια τους είναι στερεά προσκολλημένα στο σώμα, τα μάτια τους είναι διαυγή, το κρέας τους είναι κυρίως λευκό και συμπαγές και η οσμή τους είναι ευχάριστη” και εξηγεί ότι: “Τα αλλοιωμένα μαλακόστρακα έχουν κέλυφος ξηρό και γλοιώδες, τα πόδια τους αποσπώνται εύκολα, τα μάτια τους είναι βυθισμένα, η κοιλιά τους μαλακή και γλοιώδης, το κρέας τους είναι μαλακό, με κηλίδες κίτρινες ή μελανές και παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή”.