*Του Κώστα Χρηστίδη
Η παλαιά θεατρίνα ηθοποιός Αyla Karaca (κατά κόσμο Αθηνά Μηλοχαράκτη) απεβίωσε απο συνέπειες του Κορονοϊου (Covid-19) στο σπίτι της στη Σμύρνη σε ηλικία 87 ετών. Η κηδεία της θα γίνει σήμερα στο Κοινοτικό Νεκροταφείο του Αγίου Ιγνατίου στη Χαλκηδόνα (Kadıköy Uzunçayır Rum Ortodoks Mezarlığı).

Ποια ήταν η Ayla Karaca;

Γεννημένη το 1933 στα Τατάβλα (σημερινό Kurtuluş) παιδί εύπορης οικογένειας η μικρή Αθηνά ξεκινάει να ενδιαφέρεται για τις τέχνες ήδη σε μικρή ηλικία ενώ το 1944 σε ηλικία μόλις 12 ετών κάνει τα πρώτα της βήματα σε φωνητικά ερμηνεύοντας ελληνικά τραγούδια και τραβάει την προσοχή ανθρώπων του θεάτρου έχοντας σκέρτσο και μπρίο.
Κερδίζει θέση στο κάστ/θίασο του θεατρανθρώπου Muammer Karaca και μετά απο 8 μήνες σε επιθεωρήσεις σε όλη την Κων/πολη αποφασίζει να υιοθετήσει το ψευδόνυμο ”Αϋλα Καρατζά” συμμετέχοντας κανονικά στον θίασο του.
Η Ayla το 1949 ξεκινά την κινηματογραφική της καριέρα στο φίλμ ”Η προσευχή της Αϊσε”/Ayşe’nın duası και μετά ξεκίνησε παραστάσεις και συμμετοχές σε θιάσους.
Έχει κάνει τρείς γάμους, ο πρώτος γάμος με τον ηθοποιό Tevhit Bilge, ο δεύτερος της γάμος με τον εικονολήπτη Özen Sermet και με τον οποίο εγκαταλείπει την θεατρική της καριέρα και εγκαθιστάται στις ΗΠΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο τρίτος της γάμος γίνεται με τον Ercüment Hakkı Alacakaptan που είναι τουριστικός παράγοντας/πράκτορας και κράτησε για 18 περίπου χρόνια.
Την δεκαετία του 1990 ξαναεπέστρεψε στην υποκριτική και στο θέατρο παίρνοντας ρόλους σε σίριαλ ιδιωτικών καναλιών ενώ στο κοινό ξανασυστήθηκε σαν Ελένη Αγγελόπουλου το 2004 στο σίριαλ Yabanci Damat υποκρινόμενη … την Ρωμιά μαμά του Νίκου που ερωτεύεται την μουσουλμάνα Ναζλί βλέποντας καθολική υποδοχή και την αναγνώριση.
Η Αθηνά Μηλοχαράκτη αποτελεί παράδειγμα Ρωμιού καλλιτέχνη που είχε πετυχημένη πορεία στη καριέρα της στη Τουρκία, ενώ προτίμησε να κρατήσει την Ρωμιοσύνη της και να μην φύγει επίσης απο τη χώρα.
Τα τελευταία χρόνια ζούσε στη Σμύρνη όπου και λάμβανε βοήθεια στο σπίτι σε τακτική βάση. Η Αθηνά Μηλοχαράκτη είναι η πρώτη γνωστή Ρωμιά Κωνσταντινουπολίτισσα , θύμα του Κορονοϊου (Covid19) του ιού που προκαλεί πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια.
Οι δουλειές που συμμετείχε στη καριέρα της –  κινηματογραφικοί ρόλοι πριν φύγει στην Αμερική:
1949 – Ayşe’nin Duası
1951 – Barbaros Hayrettin Paşa (Kontes Julia)
1951 – Lale Devri (Gülnaz)
1951 – Sürgün (Seher/Sitti Nevbar)
1951 – Yavuz Sultan Selim ve Yeniçeri Ηasan Çelebi
τηλεοπτικοί ρόλοι κατά την επάνοδο της
1997 – Neşeli Günler
1997 – Sevda Rüzgarları
2004 – Yabancı Damat (Eleni Angelopolos)
2010 – Aşk Bir Hayal
καλό της ταξίδι – ”Nurlar içinde yatsın”