Για τα rapid test τα οποία θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν οι πολίτες από τα φαρμακεία από τις αρχές Απριλίου μίλησε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου, κ. Αναστάσιος Τερζής.

Όπως ανέφερε ο κ. Τερζής “Δεν είμαστε ενημερωμένοι και το κυριότερο είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο στο μυαλό των κυβερνώντων για το πώς πιστεύουν ότι θα γίνει αυτή η διαδικασία. Δηλαδή, υπάρχουν μια σειρά από ερωτηματικά όπως, π.χ., ποια είναι αυτά τα τεστ, από πού θα τα προμηθευτούν τα φαρμακεία, με ποια διαδικασία, πώς θα καταγράφονται αυτοί που θα τα λαμβάνουν, τον τρόπο ενημέρωσης του ΕΟΔΥ για τα θετικά δείγματα κ.λ.π. Έπρεπε πρώτα να γίνουν οι συνεννοήσεις με τον κλάδο, έπρεπε πρώτα να βρούμε τις λύσεις, και μετά να γίνει η ανακοίνωση, έτσι ώστε οι πολίτες να μην αιφνιδιαστούν και να μην μπερδευτούν».

Ο ίδιος εκτίμησε πως ο χρονικός ορίζοντας που έθεσε η κυβέρνηση για τις αρχές Απριλίου δεν είναι εφικτός ούτε λογικός, υποστηρίζοντας πως «Αν γίνει κάτι τέτοιο, θέλει πολύ καιρό να προετοιμασθεί για να γίνει με αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο».

«Τα τεστ είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος για να μπορέσεις να ελέγξεις την επιδημία, άρα η χρήση των τεστ πρέπει να αυξηθεί. Το self testing αν αυτό προσδιορισθεί ως μέθοδος από εδώ και πέρα μόνο του, δεν ξέρουμε πώς θα ανταποκριθεί ο κόσμος ως προς το αν βρεθεί θετικός εάν θα ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα», είπε ο κ. Τερζής, υπογραμμίζοντας πως «εάν θέλουμε πραγματικά να ανοίξουμε την οικονομία και τον τουρισμό θα πρέπει να αυξηθεί πάρα πολύ ο αριθμός των τεστ που γίνονται, έτσι ώστε όποιος είναι θετικός να περιορίζεται».