Πολλοί άνθρωποι σήμερα –συνήθως έφηβοι- καταναλώνουν καθημερινώς ενεργειακά ποτά με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι εύκολο να βρεθούν σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και περίπτερα σε πολύ οικονομικές τιμές.
Ενδεικτικά τα τρία πιο γνωστά είναι:
⦁ Monster Energy
⦁ Hell Energy Drink
⦁ Red Bull

Τα ενεργειακά ποτά έχουν συσχετιστεί με κινδύνους για την υγεία, όπως η συγκάλυψη των συνεπειών της μέθης, όταν καταναλώνεται με το αλκοόλ,ενώ η υπερβολική ή επαναλαμβανόμενη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές και ψυχιατρικές παθήσεις.Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια επαρκής κατανάλωση Red Bull και άλλων δημοφιλών ενεργειακών ποτών είναι ασφαλής και ότι η ποσότητα της καφεΐνης που εμπεριέχονται σε κάθε κουτί Red Bull είναι απίθανο να αλληλεπιδράσει αρνητικά με άλλα τυπικά συστατικά των ενεργειακών ποτών ή με αλκοόλ.Τα ενεργειακά ποτά έχουν αποτελέσματα λόγο της καφεΐνης και της ζάχαρης που παρέχουν, αλλά δεν υπάρχει καμία διακριτή απόδειξη ότι η ευρεία ποικιλία άλλων συστατικών έχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Monster Energy


Το Monster Energy είναι ένα ενεργειακό ποτό από την Monster Beverage Corporation (MNST) που βγήκε στο προσκήνιο τον Απρίλιο του 2002 στην Αμερική.
Μέχρι τώρα έχει λανσάρει 34 διαφορετικές γεύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο στο εξωτερικό.
Αυτές είναι:
⦁ Regular (green)
⦁ Lo-Carb, Cuba Lima
⦁ Absolutely Zero
⦁ Übermonster
⦁ Assault
⦁ Khaos
⦁ M-80
⦁ The Doctor
⦁ Import
⦁ M3
⦁ Rehab
⦁ Ultra
⦁ Unleaded
⦁ Hydro
⦁ 44 Lewis Hamilton⦁ [2]
⦁ Punch
⦁ Ripper
⦁ Mango Loco
⦁ Java Mean Bean
⦁ Pipeline Punch
⦁ Ballers Blend
⦁ Super Dry

Το δοθέν ποτό βγαίνει σε αλουμινένια κουτιά των 500ml και κυμαίνεται στην τιμή των 1,50-2,00€ ανάλογα το μέρος προμήθειας. Δεν είναι εμφανής η διαφορά στις γεύσεις όμως το κύριο συστατικό είναι η Καφεΐνη και η Ταυρίνη. Περιέχει ανθρακικό και είναι γλυκό. Τα υπόλοιπα συστατικά όπως αναγράφονται στη συσκευασία είναι: carbonated water, sucrose, glucose, citric acid, natural flavors, taurine, sodium citrate, color added, panax ginseng root extract, L-carnitine, caffeine, sorbic acid, benzoic acid, niacinamide, sodium chloride, Glycine max glucuronolactone, inositol, guarana seed extract, pyridoxine hydrochloride, sucralose, riboflavin, maltodextrin, and cyanocobalamin.
Σαν σλόγκαν έχει : Monster Energy : Unleash the Beast!
Η συσκευασία έχει μαύρο χρώμα ενώ το λογότυπο έχει το χρώμα που αντιπροσωπεύει την εκάστοτε γεύση. Υπάρχουν και κάποια κουτιά τα οποία είναι συλλεκτικά και περιορισμένης έκδοσης.

Hell Energy Drink


Το Hell Energy Drink είναι ένα προϊόν της εταιρίας Hell Energy LTD η οποία ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2006 στην Ουγγαρία και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε Ευρώπη και Ασία. Τα προϊόντα είναι διαθέσιμα σε πάνω από 40 χώρες εν έτη 2018.
Οι γεύσεις είναι:
⦁ HELL Classic
⦁ HELL Strong Apple
⦁ HELL Strong Red Grape
⦁ HELL Strong Cola
⦁ HELL Multivitamin
⦁ HELL Zero
⦁ HELL Summer Cool
⦁ HELL Ice Cool
⦁ HELL Magnum
⦁ HELL Strong Focus

Και σε αυτό τα κύρια συστατικά είναι η Καφεΐνη και η Ταυρίνη ενώ περιέχει ανθρακικό και έχει γλυκιά γεύση. Η συσκευασία στα χρώματα ποικίλλει ανάλογα με την έκδοση του κάθε ποτού.Διατίθεται σε αλουμινένια κουτάκια των 330ml και 500 ml και η ποσότητα σε καφείνη που περιέχει το κάθε κουτί είναι ίση με ένα φλιτζάνι καφέ.Το λογότυπο είναι κωμικό στα χρώματα του κόκκινου και του μαύρου.Η τιμή του κυμαίνεται από 0,89-1,00€.

Red Bull Energy Drink


To Red Bull είναι ενεργειακό ποτό που πωλείται από την αυστριακή εταιρία Red Bull GmbH, που δημιουργήθηκε το 1987 στην Ταϊλάνδη .Επίσης το Red Bull είναι το πιο δημοφιλές ενεργειακό ποτό στον κόσμο, καθώς πουλήθηκαν 6 δισεκατομμύρια κουτάκια το 2016. Το Red Bull πωλείται σε ένα ψηλό και λεπτό μπλε-ασημί αλουμινένιο κουτί των 330ml στην τιμή του 1,00€.Δεν διατίθεται σε άλλες γεύσεις. Το σύνθημα της εταιρείας Red Bull είναι «το Red Bull δίνει φτερά»
Συστατικά: Καφεΐνη, ταυρίνη, σακχαρόζη και γλυκόζη, βιταμίνες B και αλπικό νερό πηγής

Τα 4P του Μάρκετινγκ

ProductPricePlacePromotion
Monster Energy1,50-2,00€Περίπτερα ,σούπερ μάρκετ ,βενζινάδικα, καφετέριες, ίντερνετ καφέΧορηγίες σε αγώνες αυτοκινήτων, συναυλίες , Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
Hell Energy0,89-1,00€Περίπτερα ,σούπερ μάρκετ ,βενζινάδικα, καφετέριες, ίντερνετ καφέΧορηγίες σε αγώνες αυτοκινήτων, συναυλίες, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
Red Bull1,00€Περίπτερα ,σούπερ μάρκετ ,βενζινάδικα, καφετέριες, ίντερνετ καφέΧορηγίες σε αγώνες αυτοκινήτων , διαφημίσεις στην τηλεόραση. Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης