Τις τελευταίες ώρες στη Τουρκία υπάρχει όργιο φημών για τα ονόματα του ανασχηματισμού που θα προχωρήσει ο Πρόεδρος Ερντογάν. Έχουν ακουστεί τόσο τα ονόματα της Τανσού Τσιλέρ για ΥΠΕΞ, λόγω των επαφών της στις ΗΠΑ με τα λόμπι (ο σύζυγος της όπως και η ίδια είναι διπλοί υπήκοοι άλλωστε) όσο και για το όνομα του Υπουργού Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν. 

Επίσημα δεν υπάρχουν ακόμα ανακοινώσεις.

 Ο “ΕΦΙΑΛΤΗΣ” ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Τανσού Τσιλέρ, όπως όλοι θυμόμαστε πολύ καλά, ήταν εκείνη η Πρωθυπουργός που το 1996 είχε δημιουργήσει εν τοις πράγμασι τα γεγονότα στα Ιμια, λόγω ακριβώς των πολύ καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ, μιας και εκτός της διπλής υπηκοότητας είναι και απόφοιτος του Χάρβαρντ.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και είναι απόφοιτος Κολεγίου της Κωνσταντινούπολης και διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ. Έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές και στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. Το 1978 έγινε λέκτορας και το 1983 καθηγήτρια.

Το 1990 μπήκε στην πολιτική με το «Κόμμα του Ορθού Δρόμου» και την επόμενη χρονιά εξελέγη βουλευτής. Έγινε Υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Συνασπισμού υπό τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Το 1993 έγινε η ίδια Πρωθυπουργός Κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία κατέρρευσε το 1996 με την αποχώρηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια εκείνης της Πρωθυπουργίας της συνέβη και η κρίση των Ιμίων, η οποία έφερε Ελλάδα και Τουρκία κοντά σε θερμό πολεμικό επεισόδιο. Από το 1996 ως το 1997 διετέλεσε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών.

Κατηγορήθηκε για ευρεία διαφθορά κατά τη διάρκεια της Πρωθυπουργίας της. Εξετάστηκε πολλές φορές από το τουρκικό Κοινοβούλιο για τις κατηγορίες αυτές, αλλά τελικά απαλλάχθηκε από όλες, καθώς τίποτε δεν μπόρεσε να αποδειχθεί. Στην Τουρκία θεωρείται από πολλούς ότι η σκανδαλολογία της περιόδου εκείνης αποτέλεσε το εφαλτήριο της ανόδου των ισλαμιστών στην εξουσία.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2002 το κόμμα της απέτυχε να μπει στη Βουλή και η ίδια αποσύρθηκε από την πολιτική.