Με εξαιρετικά αποτελέσματα συνεχίζεται το πρόγραμμα του «θερμοκηπίου» που ξεκίνησε στο τέλος του περασμένου έτους στο δημοτικό σχολείο Ριζίων του δήμου Ορεστιάδας, με την υποστήριξη της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί». Εμπνεύστρια της δράσης είναι η εκπαιδευτικός των παιδιών κα. Ρούλα Λεύκελη, η οποία οραματίστηκε το πρόγραμμα ως ένα μέσο ανάπτυξης της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών, καθώς και ευκαιρία να ασχοληθούν τα παιδιά από μικρή ηλικία με τον τομέα της γεωπονίας, κύρια ενασχόληση του πληθυσμού της περιοχής, με στόχο να παραμείνουν μελλοντικά στον τόπο τους. Παράλληλα, η δυναμική της λειτουργίας του θα συνέτεινε στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών του σχολείου.

Σύμφωνα μάλιστα με την κα. Λεύκελη, τα παιδιά έχουν γίνει πιο υπεύθυνα και έχει αναπτυχθεί η μεταξύ τους αλληλεγγύη για τους στόχους του θερμοκηπίου, ενώ παρατηρείται βελτίωση στη χρήση γραπτού και προφορικού λόγου.  Μέσω της λειτουργίας του θερμοκηπίου, τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν περισσότερο τον τόπο τους. «Καλλιεργούν» την περιβαλλοντολογική τους συνείδηση, αποκτούν γνώσεις στην κυκλική οικονομία αναπτύσσουν δεξιότητές όπως η επικοινωνία, η συνεργασία, η δημιουργικότητα, η πρωτοβουλία, η ενσυναίσθηση, η υπευθυνότητα, η στρατηγική σκέψη ενώ παράλληλα μαθαίνουν τις έννοιες της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Καθημερινά ανακαλύπτουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που τους προσφέρει η εύφορη γη της πατρίδας τους με απώτερο σκοπό να παραμείνουν σε αυτή και ως ενήλικες.

Το εγχείρημα έχουν υποστηρίξει όλο αυτό το διάστημα οι «Σπορίτες» Ροδόπης, που πρόσφεραν παραδοσιακούς σπόρους, ενώ το σχολείο συνεργάζεται πλέον με 12 φορείς σε όλη την Ελλάδα οι οποίοι στηρίζουν εθελοντικά αυτή την καινοτόμα και πρωτοποριακή δράση.

Τέλος, να σημειωθεί πως το πρόγραμμα εντάσσεται στις δράσεις του “Μαζί για το Παιδί” που «αγκαλιάζει» παιδιά σε απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες στην Παιδεία, μειώνοντας αποστάσεις και ξεπερνώντας εμπόδια.