Φαίνεται πως κλιμακώνεται η ένταση που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης για τη μετατροπή του 17 Δημοτικού Σχολείου σε Πειραματικό, η οποία ελήφθη χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή διαβούλευση. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι γονείς προχωρούν σε αποχή από την τηλεκπαίδευση, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη μετατροπή του σχολείου σε Πειραματικό. Επίσης, ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης θα προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας, ενώ την αντίθεσή της στην κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων εξέφρασε η Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών Α.Μ.Θ.

Έτσι, το Διοικητικό Συμβούλιο του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα του χαρακτηρισμού των δημοσίων σχολείων ως Πρότυπα και Πειραματικά καθώς και για τον χαρακτηρισμό του 17ου Δημοτικού σχολείου, ως πειραματικό, την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021, στις 10:00 πμ, στη Δ/νση ΠΕ Ξάνθης. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, αναφέρουν πως «Είναι υποκριτικό από τη μεριά του Υπουργείου Παιδείας, ενώ εδώ κι ένα χρόνο δεν έχει λάβει ουσιαστικά κανένα μέτρο στήριξης για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, να προχωρά σε ρυθμίσεις και αποφάσεις, εν μέσω πανδημίας, σε χαρακτηρισμό σχολικών μονάδων σε Πρότυπα και Πειραματικά και μάλιστα χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Είμαστε αντίθετοι με την απόφαση χαρακτηρισμού Πειραματικών σχολείων, έτσι όπως σχεδιάζεται η υλοποίησή τους και θα πρέπει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να προκαλέσει έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη δημόσια εκπαίδευση. Μονομερείς ενέργειες και αποφάσεις, από όπου κι αν προέρχονται, δεν μπορεί να είναι αποδεκτές από την εκπαιδευτική κοινότητα».

Επίσης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών Α.Μ.Θ., στηλιτεύει με τη σειρά της την απουσία διαλόγου πριν τη λήψη της απόφασης, ενώ αναφέρεται και στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού υποστηρίζοντας πως: “Το Υπουργείο Παιδείας, την ώρα που δεν πήρε κανένα μέτρο εδώ κι ένα χρόνο για να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά και ασφαλή, με χιλιάδες μαθητές κλεισμένους στο σπίτι τους, με τεράστιες επιπτώσεις από όλη αυτή την κατάσταση στα παιδιά μας (εκπαιδευτικά, ψυχοσυναισθηματικά κ.α.), που ψήφισε πέρσι την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, μας κοροϊδεύει ότι κόπτεται για την «αναβάθμιση» της εκπαίδευσης των παιδιών μας”.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία “Η προσπάθεια για γενίκευση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων σε κάθε περιοχή με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης, η επιλογή και η συγκέντρωση των «καλών» μαθητών πιστεύουμε πως στην πραγματικότητα υποβαθμίζει το σύνολο των σχολείων, ανακατανέμει το μαθητικό δυναμικό, καταργεί τα γεωγραφικά όρια, τα σχολεία της γειτονιάς, ανοίγει το δρόμο για την επιλογή σχολείου από τους γονείς. Αντικειμενικά ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα.

Καταληκτικά η Ομοσμπονδία Γονέων και Κηδεμόνων καλεί τις Ενώσεις Γονέων, τους Συλλόγους Γονέων και όλους τους γονείς “να αγωνιστούν ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, να δυναμώσουν, από κοινού με τους εκπαιδευτικούς, τον αγώνα για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, για την ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας. Οποιαδήποτε, αντίστοιχη με το 17ο ΔΣ Ξάνθης, περίπτωση πέσει στην αντίληψή τους άμεσα να μας την καταγγείλουν”.