Προβληματίζει σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) Παναγιώτη Χαρέλα, η κινητικότητα των μεταναστευτικών ροών από τη Βουλγαρία, παράλληλα με τις ροές από τον Έβρο, σύμφωνα με δηλώσεις του στο ράδιο Χρόνος 87.5fm. Ο κ. Χαρέλας κάνει λόγο για παιχνίδι κρυφτού και κυνηγητού με μετανάστες και διακινητές σε όλη τη Θράκη.

“Έχουμε κινητικότητα και από τη μεριά της Βουλγαρίας, το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα να σας πω την αλήθεια, γιατί μέχρι τώρα τα μάτια μας τα είχαμε μπροστά -στα ελληνοτουρκικά σύνορα- και βλέπουμε τελικά ότι οι διακινητές έχουν ανοίξει κι άλλο “μονοπάτι”, από πίσω. Αλλά και στο πίσω μέρος, έχουμε ένα ισχυρό “πλέγμα” ετοιμότητας, σε Ροδόπη, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, και μπορούμε να το διαχειριστούμε», υποστήριξε και έκανε λόγο για «διαρκή αγώνα απέναντι στα μεγάλα κυκλώματα διακινητών, που προσπαθούν να βρουν συνέχεια καινούργια μονοπάτια”.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ υποστήριξε μάλιστα ότι αυτές οι ροές από πολλαπλά “μέτωπα” δεν είναι τυχαίες: «Έχουμε μία αυξημένη πίεση, δεν πιστεύω να είναι τυχαίο πως το ίδιο χρονικό διάστημα που έχουμε πίεση από τα Νησιά, έχουμε κι από τον Έβρο. Αυτά συνήθως δεν πήγαιναν μαζί, φαίνεται όμως ότι κατευθύνεται το μεταναστευτικό (εν. από την Τουρκία). Γι’ αυτό χρειάζεται και από εμάς αυξημένη ετοιμότητα, η οποία υπάρχει. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Δεν θα έχουμε ξανά αυτό που είχαμε πέρσι» αναφέροντας ότι «έχει εργαλειοποιηθεί το μεταναστευτικό, δεν είναι πλέον απλές μεταναστευτικές ροές, λόγω κάποιου πολέμου, ώστε να γίνουν όλοι πρόσφυγες».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ εξέφρασε βεβαιότητα πως «οι ροές θα αυξάνονται κατά διαστήματα» αλλά και ετοιμότητα από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας για να τις διαχειριστεί.

Από την άλλη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρέθηκε στην Άγκυρα μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Μισέλ Σάρλ προκειμένου να συναντηθούν με τον Ταγίπ Ερντογάν. Το μεταναστευτικό δεν θα μπορούσε να λείπει από την ατζέντα των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι κάλεσαν την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της που περιλαμβάνουν την πρόληψη παράνομων αναχωρήσεων καθώς και την επανεκκίνηση επιστροφών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία χωρίς καμία καθυστέρηση, στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

«Αυτό για μας είναι κρίσιμης σημασίας και θα είναι ένα σημαντικό δείγμα καλής θέλησης ότι η συνεργασία μας στο μεταναστευτικό λειτουργεί», είπε χαρακτηριστικά η κα. Φον ντερ Λάιεν, στη σκιά των περιστατικών της προηγούμενης Παρασκευής όπου η τουρκική ακτοφυλακή και το τουρκικό λιμενικό συνόδευσαν βάρκες με μετανάστες στα ευρωπαϊκά σύνορα. Γεγονός για το οποίο ο Υπουργός Μετανάστευσης κ. Νότης Μηταράκης απέστειλε επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, κα Ίλβα Γιόχανσον.

Στην επιστολή του ο κ. Μηταράκης κάνει λόγο “για ένα καλά στοιχειοθετημένο γεγονός” και πως η Ελληνική Ακτοφυλακή «παρουσιάζει σαφείς αποδείξεις, για την υποστήριξη που παρείχε η Τουρκία σε αυτές τις αποτυχημένες απόπειρες παράνομων διελεύσεων», ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση «να αντιδράσει με συντονισμένο τρόπο σε αυτού του είδους  τις  ενέργειες, που δεν στοχεύουν συγκεκριμένα ένα κράτος-μέλος, αλλά την ΕΕ στο σύνολό της».