Τα πρώτα self tests αναμένεται να παραλάβουν σήμερα, Τετάρτη 7 Απριλίου, τα περισσότερα φαρμακεία του νομού Έβρου ενώ την Πέμπτη θα αρχίσει η διάθεση τους, αφού πρώτα ανοίξει η πλατφόρμα καταγραφής.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η διάθεση θα αφορά μόνο σε μαθητές λυκείου και εκπαιδευτικούς. Μάλιστα, ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών Έβρου Αν. Τερζής μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα φαρμακεία για λόγους εύρυθμης λειτουργίας, για λόγους Δημόσιας Υγείας και για την αποφυγή ταλαιπωρίας τους, προγραμματίζοντας την προμήθεια των self tests σε ώρες που θα είναι όλα τα φαρμακεία ανοικτά.

Σημειώνεται ότι το περασμένο Σάββατο έφθασαν στη χώρα μας 1.000.000 self tests τα οποία θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία, αρχικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες σε όλα τα φαρμακεία της χώρας. Η διανομή των κατ’ οίκον τεστ θα ξεκινήσει από τους μαθητές των Λυκείων, ηλικίας 16-18 ετών και τους καθηγητές, θα συνεχιστεί με τον παραγωγικό πληθυσμό άνω των 18 ετών και τέλος θα διατεθούν στους πολίτες άνω των 67 ετών που έχουν θωρακιστεί από τον εμβολιασμό.

Με κάθε τεστ που θα διατίθεται, κάθε πολίτης θα λαμβάνει και ενημερωτικό φυλλάδιο. Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη Τετάρτη, ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται SMS για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή. Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.