Βίντεο με βήμα-βήμα οδηγίες για την πραγματοποίηση των Self Test δημοσίευσε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με σκοπό τη διευκόλυνση μαθητών και εκπαιδευτικών στο πλαίσιο επαναλειτουργίας των Λυκείων από αύριο Δευτέρα 12 Απριλίου. Η πλατφόρμα self testing.gov.gr έχει ανοίξει ήδη, καθώς τα τεστ θα πρέπει να γίνονται μέχρι και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ήδη περίπου 200 μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν δηλώσει θετικοί στον κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι η διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού τεστ κορονοϊού θα πρέπει να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα από μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι θα το προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία της Χώρας. Ακολούθως, με τους κωδικούς taxisnet θα κάνουν είσοδο στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ καταχωρώντας στοιχεία όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας αυτής, την οποία θα έχουν μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας για το πρώτο test και της Πέμπτης για το δεύτερο test. Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται δήλωση αρνητικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.υπάρχει σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε σταθερά σημεία που λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή και εκεί αναγράφονται και οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου, όπου διενεργούνται δωρεάν επαναληπτικά tests.