Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Κρήτης από τον θάνατο της 25χρονης φοιτήτριας στην Γαύδο, της οποίας το αυτοκίνητο ήταν σταματημένο αλλά βρέθηκε στον γκρεμό. Το δυστύχημα σημειώθηκε στην περιοχή Βαθύ Σελί.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η νεκροψία – νεκροτομή της.

Τι αναφέρει ο ιατροδικαστής στο πόρισμά του

Σύμφωνα με τον Ιατροδικαστή Κρήτης Σταμάτη Μπελιβάνη και το flashnews, ο θάνατος της άτυχης φοιτήτριας προήλθε από ακατάσχετη εσωτερική αιμορραγία, συνέπεια των συντριπτικών τραυμάτων που είχε υποστεί εγκλωβισμένη μέσα στο αυτοκίνητο κατά την πτώση του στον γκρεμό. Σύμφωνα με το πόρισμα του κ. Μπελιβάνη, ο χρόνος θανάτου τοποθετείται στις πρώτες πρωινές ώρες λίγες ώρες μετά την ανεύρεση του αυτοκινήτου από όσους έσπευσαν στο σημείο.

«Αν υπήρχαν οι πρώτες βοήθειες, το κορίτσι θα είχε σωθεί»

Για το δυστύχημα στη Γαύδο, μίλησε στο MEGA ο κ. Μανώλης, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας. «Όταν ενημερώθηκα, έτρεξα κατευθείαν και πήγα στο σημείο. Ήταν 4 πυροσβέστες. Οι δύο ήταν ήδη δίπλα στην κοπέλα. Μου είπαν ότι έχει τις αισθήσεις της κανονικά. Πήγα στο ιατρείο, ενημέρωσα τον γιατρό ότι η κοπέλα ζει και ότι τον χρειάζεται. Γύρισα ξανά πίσω. Δέθηκα και κατέβηκα στο σημείο αυτό. Όταν κατέβηκα κάτω, έχασα επαφή με το τι γίνεται πάνω. Η κοπέλα με αναγνώρισε, χαμογέλασε».

«Ζητούσε νερό και κάθε 15 λεπτά ρωτούσε αν ερχόταν η βοήθεια. Και η βοήθεια δεν ήταν πουθενά. Όσο περνούσε η ώρα, χειροτέρευαν τα πράγματα», φανέρωσε. «Στις 07:30 κατέβηκα κάτω, στις 10:30 πέθανε η κοπέλα. Και όταν έδωσα σήμα ότι πέθανε, μετά κατέβηκε ο γιατρός για να διαπιστώσει τον θάνατό της. Δεν του δίνω ευθύνη. Το νησί χρειάζεται άμεσα ενίσχυση. Αν υπήρχαν πρώτες βοήθειες, το κορίτσι θα είχε σωθεί. Τρεις ώρες ήταν η κοπέλα στα χέρια μου. Και πέθανε στα χέρια μου. Θα μπορούσε να είχε σωθεί», προσέθεσε.

«Ένας άνθρωπος με τέτοιες κακώσεις δεν μπορεί να ζήσει για περισσότερο από 2 με 2,5 ώρες»

Στις όποιες μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής υπήρξαν ότι η κοπέλα μπορεί να έζησε αρκετές ώρες μετά το τραγικό συμβάν, ο ιατροδικαστής Σταμάτης Μπελιβάνης, σύμφωνα με το flashnews, είναι κατηγορηματικός, ότι δηλαδή αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατο να συμβεί αφού η κοπέλα, εκτός από ακατάσχετη αιμορραγία, είχε υποστεί τρομερή ρήξη στον έναν πνεύμονα της, που σημαίνει ότι είχε έντονο αναπνευστικό πρόβλημα, το οποίο πλέον προσπαθούσε να καλύψει ο άλλος, υγιής πνεύμονάς της.

«Έκανε κατάγματα στα πλευρά και ουσιαστικά προκάλεσαν ολικό πρόβλημα στον έναν πνεύμονα που πλέον δεν λειτουργούσε. Εκτός της αιμορραγίας είχαμε και μη λειτουργία του ενός πνεύμονα. Ο άλλος πνεύμονας που λειτουργούσε προσπαθούσε να καλύψει τις ανάγκες του ανθρώπου. Κατά συνέπεια ένας άνθρωπος με τέτοιες κακώσεις δεν μπορεί να ζήσει για περισσότερο από 2 με 2,5 ώρες από τη στιγμή που συνέβη το ατύχημα».

Και συνέχισε: «Η έννοια του θανάτου για τον απλό πολίτη, ειδικά για έναν πολίτη που ζει σε απομακρυσμένη περιοχή όπως στη Γαύδο, είναι τελείως διαφορετική από αυτή που ξέρουμε εμείς ως γιατροί. Μπορεί να δουν το οτιδήποτε και να το μεταφράσουν ως σημάδι ζωής και είναι κάτι το οποίο μου έχει τύχει κι άλλες φορές. Η επιβίωση, ειδικά κάτω από αυτές τις συνθήκες και τα τρομακτικά τραύματα του ανθρώπου, είναι πολύ συγκεκριμένη. Δεν μπορεί να είναι 6 και 7 ώρες».

πηγή: iefimerida.gr