Home EDITORIAL Ο Δένδιας έβαλε τέλος στη “διγλωσσία” Τουρκίας – Γερμανίας!

Ο Δένδιας έβαλε τέλος στη “διγλωσσία” Τουρκίας – Γερμανίας!

*Γράφει ο Παναγιώτης Πεντζουρίδης, Δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Η επίσκεψη του επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας στην Τουρκία και η σθεναρή του στάση απέναντι στην Τουρκική “διγλωσσία”, σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητη απο κανέναν σοβαρό πολιτικό αναλυτή και παρατηρητή.

Ο Νίκος Δένδιας, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, σήκωσε κυριολεκτικά στις πλάτες του, όχι μόνο ολόκληρη την Ελληνική Ιστορία, αλλά προάσπισε και τα Ευρωπαϊκά Συμφέροντα, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι όσο ο ίδιος θα βρίσκεται σε αυτή τη θέση, δεν επρόκειτο η Ελλάδα να υποστείλει τη σημαία των εθνικών απαιτήσεων και διεκδικήσεων αλλά και της Ευρωπαϊκής της πορείας, εκτός άν άλλως την αναγκάσουν οι “δίγλωσσοι” εταίροι!

Και ποιοι είναι οι “δίγλωσσοι εταίροι” που λοξοκοιτούν την Τουρκία και τη “χαϊδεύουν” μήπως και δυσαρεστηθεί;

Μα πρώτα απ’ όλα η Γερμανία, που ένα μεγάλο μέρος των συμφερόντων της, περνά απο την Τουρκία, παίζοντας εδώ και χρόνια το “διπλό παιχνίδι” απέναντι στην “Ευρωπαϊκή Ελλάδα” και την “φίλη Τουρκία”.

Η Αμερική

Καθοριστικός παράγοντας στον “αέρα” Δένδια έναντι Τσαβούσογλου και Ερντογάν, είναι οι σχέσεις με την Αμερική και τη νέα κυβέρνηση Μπάϊντεν, που στηρίζει ανεπιφύλακτα και ανοιχτά την Ελλάδα ως “ισχυρό ΝΑΤΟϊκό Σύμμαχο” στη Μεσόγειο, βάζοντας στον τοίχο την Τουρκία που συνεχίζει το παιχνίδι με τη Ρωσία σε όλα τα κρίσιμα γεωστρατηγικά σημεία του πλανήτη.

Δεν θα μπορούσε λοιπόν να υπάρξει καλύτερη ευκαιρία για τον Υπουργό των Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, πάντα σε ανοιχτό δίαυλο με το Μαξίμου αλλά και το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, να υψώσει ανάστημα και να εκμεταλλευτεί την απρόσμενη πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν – οποίος ήλπιζε να τον χρησιμοποιήσει για να στείλει μηνύματα σε Αμερική και Ευρώπη αλλά δεν το κατάφερε τελικά – όσο και του Μελβουντ Τσαβούσογλου, του Τούρκου Ομολόγου του, που τον προκάλεσε και εισέπραξε τις απαντήσεις που δεν είχε ακούσει “εντός έδρας” κανείς στην Τουρκία απο Ελληνα Αξιωματούχο.

Η Γερμανία

Αν και η πιστή φίλη του Ερντογάν και επι της ουσίας “αντιευρωπαϊστρια” Ανγκελα Μερκελ είναι με το ένα πόδι στην έξοδο απο την εξουσία της, εντούτοις στη Γερμανία δεν έχουν καθορίσει ακόμη τη στρατηγική τους απέναντι στον Ερντογάν.

Και τούτο η Ελληνική Διπλωματία το γνώριζε πολύ καλά, αφού εκτός των ζητημάτων της Αν. Μεσογείου που θέλει να έχει λόγο η Γερμανία, η Ελλάδα κατάφερε να έχει ισχυρό λόγο και ρόλο απέναντι σε κάθε συμμαχία που “εκνευρίζει” τον Γερμανικό παράγοντα και φυσικά τον Τουρκο-Ρωσικό.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ λοιπόν, καλά “διαβασμένος” αλλά και αποφασισμένος να κερδίσει διπλωματικό έδαφος για τη συνέχεια που θα μπορούσαν να έχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι σχέσεις με την Τουρκία, “πέταξε” την “καυτή πατάτα” σε Ευρωπαϊκό και Τουρκικό πεδίο, μετατρέποντας τις όποιες “διμερείς διαφωνίες” σε ζητήματα “ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας”.

Η Κύπρος

Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην Τουρκία χθές, είχε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του την Κύπρο και τα όσα πιέζει και “οραματίζεται” για διχοτόμηση η πλευρά του ψευδοκράτους που στηρίζεται απο τη γείτονα χώρα.

Η άμεση επίσκεψή του σήμερα στο Ελληνικό Νησί, για την τετραμερή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μετά και τα όσα έγιναν στην Αγκυρα, είναι βέβαιο ότι δημιουργούν πρόσθετο “διπλωματικό πονοκέφαλο” στην Τουρκία.

Η Κύπρος για την Ελλάδα, είναι ένα πάγιο Εθνικό Ζήτημα, ένα στοίχημα που πρέπει να λυθεί σε ένα πλαίσιο έξω απο στρατιωτικές απειλές, μιας και η ένταξης της Τουρκίας στο μέλλον στην Ευρώπη, περνάει ξεκάθαρα απο την Ελλάδα και τα Ελληνικά Συμφέροντα.

Οι δηλώσεις των Τούρκων

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί το πλαίσιο των δηλώσεων των Τούρκων αξιωματούχων αλλά και του Ερντογάν για την διπλωματική του ήττα, εντός έδρας.

Προσπάθησαν – κατά πάγια δική τους τακτική – να δημιουργήσουν εντυπώσεις “περί εσωκομματικής εσωστρέφειας” στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ., ονομάζοντας τον κ. Δένδια ως “δελφίνο” της επόμενης ημέρας για την ηγεσία του κόμματος!

Δηλώσεις που έδειξαν τον σαφή πανικό και τον εκνευρισμό των Τούρκων, πολύ περισσότερο όμως και το πόσο άρχισε να γίνεται υπολογίσιμη η Ελληνική Διπλωματία, μετά απο πολλά – πολλά χρόνια…

Exit mobile version