Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία και προς όλους τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών έστειλε την Τετάρτη 28 Απριλίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν προκειμένου να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω αγορές ρωσικών οπλικών συστημάτων, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιφέρει επιπλέον κυρώσεις. 

«Είναι πολύ σημαντικό η Τουρκία αλλά και όλοι οι σύμμαχοί μας να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικού εξοπλισμού συμπεριλαμβανομένων των S-400», ξεκαθάρισε.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας παραμένουν τεταμένες επί σειρά ζητημάτων, από την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από την Τουρκία – που επέφερε αμερικανικές κυρώσεις – έως τις διαφορές πολιτικής για τη Συρία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μια υπόθεση σε αμερικανικό δικαστήριο εναντίον της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank.

Μιλώντας σε μια διαδικτυακή εκδήλωση στο Foreign Press Center, ο Μπλίνκεν ανέφερε επίσης ότι με δεδομένες τις ευρέως γνωστές απόψεις του προέδρου Μπάιντεν, η αμερικανική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη. Η παραδοσιακή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ημέρα μνήμης στις 24 Απριλίου ανέφερε το Σάββατο για πρώτη φορά τη λέξη «γενοκτονία». «Οι Αμερικανοί τιμούν όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία άρχισε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια», έγραψε ο Τζο Μπάιντεν.