2 ασυνήθιστα «ντυμένα» οχήματα των αστικών συγκοινωνιών κινούνται εδώ και κάποιες μέρες στους δρόμους της Σόφιας. Το ένα είναι ένα τραμ-γκαλερί με στοιχεία από την Βουλγαρία και το Βέλγιο και ένα τρόλεϊ με λαογραφικά στοιχεία από την Βουλγαρία και άλλες 21 χώρες από όλες τις ηπείρους. Πρόκειται για την τρίτη έκδοση του πρότζεκτ Art4Diplomacy (Τέχνη για Διπλωματία) της βουλγάρας ζωγράφου Πέτια Ηλίεβα η οποία πέρσι τράβηξε την προσοχή του κοινού με μια επίδειξη μόδας με εθνικές φορεσιές.

Το τραμ 10 είναι στολισμένο με κολάζ στα οποία συνυπάρχουν παρόμοια φυσικά φαινόμενα, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, ιστορικά μνημεία και έθιμα από την Βουλγαρία και το Βέλγιο.

Αφορμή είναι τα 120 χρόνια από την εμφάνιση του πρώτου ηλεκτρικού τραμ στην Βουλγαρία. Την 1η Ιανουαρίου 1901 βελγική εταιρία συναρμολόγησε την πρώτη γραμμή τραμ στην βουλγάρικη πρωτεύουσα. Οι ράγες είχαν μήκος 23 χλμ. και η Σόφια ήταν μια από τις πρώτες πρωτεύουσες με ηλεκτρικές συγκοινωνίες.

«Με το Βέλγιο έχουμε μακροχρόνιες ιστορικές, πολιτιστικές και οικονομικές σχέσεις, είπε η Πέτια Ηλίεβα. Έως το 1935 η χώρα αυτή έκανε τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Βουλγαρία. Με αυτό το τραμ θέλουμε να δείξουμε στους Βέλγους πως δεν έχουμε ξεχάσει την συνεργασία μας και πως συνεχίζουμε να τους σεβόμαστε. Από την άλλη έτσι παρουσιάζουμε την χώρα τους στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σόφιας. Οι δυο χώρες έχουν πολλά κοινά».

Από την άλλη τα τρόλεϊ της Σόφιας είναι τα πρώτα στα Βαλκάνια. Η γραμμή 1 των τρόλεϊ της πρωτεύουσας έχει ασυνήθιστη όψη λόγω της επετείου των 80 χρόνων από την δημιουργία της. Το συγκεκριμένο τρόλεϊ που συμμετέχει στο πρότζεκτ παρουσιάζει τα κολάζ της Πέτια Ηλίεβα που συμμετείχαν στην πρώτη έκδοση του Art4Diplomacy και είχαν πολύ καλή υποδοχή από όλες τις χώρες που απεικονίζονται.

«Το καινούριο είναι πως προστέθηκε η Αργεντινή, λέει η ζωγράφος. Πρόκειται για χώρα που δεν είναι ευρωπαϊκή. Η Βουλγαρία ξεκίνησε να έχει διπλωματικές σχέσεις μαζί της το 1931 και φέτος σημειώνονται 90 χρόνια από αυτό το γεγονός. Το 1931 η Βουλγαρία δεν είχε σχέσεις με χώρες εκτός Ευρώπης με εξαίρεση τις ΗΠΑ και το Ιράν. Ενδιαφέρον είναι ότι ο παππούς του νυν πρέσβη της Αργεντινής στην Βουλγαρία, του Αλφρέντο Νέστορ Ατανάσοβ, ήταν Βούλγαρος ο οποίος μετοίκησε στην Αργεντινή το 1911».

Τα δυο οχήματα που μεταφέρουν τα μηνύματα της Πέτια δεν επελέγησαν τυχαία.

Πρόκειται για τις πιο μεγάλης διαρκείας διαδρομές στην πρωτεύουσα με στάσεις σε σημαδιακά σημεία της πόλης.

πηγή: bnr.bg