Κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σκοπίων, Στίβο Πεντάροβσκι, ανακοίνωσε την ετοιμότητα της χώρας του να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο κρατών είναι πολυεπίπεδες και απορρέουν τόσο από τις διαφωνίες σε ιστορικά θέματα όσο και από τις πολυάριθμες καταγγελίες περί πολιτικής διακρίσεων και καταπίεσης των πολιτών των Σκοπίων οι οποίοι έχουν δηλώσει τη βουλγαρική αυτοσυνείδησή τους. Η υπό παραίτηση κυβέρνηση της Βουλγαρίας αντέδρασε έντονα στα περισσότερα από αυτά, αλλά το ερώτημα παραμένει για το τι θα συμβεί μετά τη δημιουργία νέου υπουργικού συμβουλίου. Η αιτιολόγηση που αφορά στην έλλειψη σταθερής κυβέρνησης, έχει αναβάλει μέχρι στιγμής, με επιτυχία, τη δυνατότητα επίτευξης κατανόησης σε ορισμένα θέματα, από την επίλυση των οποίων εξαρτάται η δυνατότητα των Σκοπίων να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ.

Όμως, είναι παράλογο να περιμένουμε ότι θα υπάρξει «χαλάρωση» της θέσης της Σόφιας για την ένταξη των Σκοπίων, μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ή την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Οι βούλγαροι ευρωβουλευτές Αντρέι Κοβάτσεφ (ΕΛΚ),Άγγελ Τζαμπάσκι (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) και Ιλχάν Κιουτσούκ (Ανανεώστε την Ευρώπη), ο οποίος είναι εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βόρεια Μακεδονία, ενώθηκαν γύρω από την θέση αυτή.

«Η θέση οποιασδήποτε βουλγαρικής κυβέρνησης πρέπει να βασίζεται στην προάσπιση του εθνικού συμφέροντος της Βουλγαρίας, στην προστασία του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση και του δικαιώματος των Βουλγάρων στα Σκόπια να ενώνονται και να συνδέονται», δήλωσε κατηγορηματικά ο Άγγελ Τζαμπάζκι.

«Η βουλγαρική θέση αντιστοιχεί πλήρως στις ευρωπαϊκές αξίες», επισημαίνει ο Αντρέι Κοβάτσεφ, τονίζοντας τις διαφορές μεταξύ των κρατών στα ιστορικά ζητήματα. Ένα παράδειγμα είναι ότι η τελευταία 13η συνεδρίαση της κοινής πολυεπιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων ιστορικών και εκπαιδευτικών θεμάτων έληξε, ξανά, χωρίς αποτέλεσμα.

«Κανείς δεν μπορεί να με πείσει ότι η παραποίηση της ιστορίας, οι διακρίσεις και η ρητορική μίσους είναι ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής. «Οι συνάδελφοί μας στα Σκόπια πρέπει, απλώς, να ξεπεράσουν αυτήν την ενέργεια από το παρελθόν τους, όπως κάναμε κι εμείς».

Ο Ιλχάν Κιουτσούκ είναι κατηγορηματικός ότι η συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Σκοπίων είναι εξαιρετικά σημαντική για τα Δυτικά Βαλκάνια και ολόκληρη την ΕΕ.

«Αυτό το ζήτημα είναι περίπλοκο τόσο για συζήτηση, όσο και για πολιτική αξιολόγηση, καθώς και για τη λήψη συγκεκριμένων δράσεων που σχετίζονται με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ», εξήγησε ο Κιουτσούκ σε συνέντευξή του στην ΒΕΡ. «Στη σύγχρονη εποχή, επίσης φαίνεται δύσκολο, γιατί οι πολιτικοί πρέπει να πάρουν τολμηρές αποφάσεις για την ιστορία και να χαράξουν την προοπτική της περιοχής».

Σύμφωνα με τον Ιλχάν Κιουτσούκ, η στασιμότητα των σχέσεων μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας δημιουργεί την ευκαιρία στην Αλβανία να ξεκινήσει πρώτη τις διαπραγματεύσεις και χωριστά από τα Σκόπια. Μια τέτοια εξέλιξη θα μειώσει την εικόνα της Βουλγαρίας μπροστά στους εταίρους της, οι οποίοι περιμένουν ότι το ζήτημα της ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της Βουλγαρίας και δεν έχει παραμείνει μόνο στο πλαίσιο της βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.