Σε μια γνωστή κινηματογραφική ταινία επιστημονικής φαντασίας ο ήρωας του έργου αντιμετωπίζει ένα βασικό δίλημμα. Καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δυο χάπια. Ενα κόκκινο και ένα μπλε.

Το κόκκινο θα του δώσει τη δυνατότητα να δει την πραγματικότητα στην αληθινή της μορφή, ενώ το μπλε θα του επιτρέψει να συνεχίσει την ζωή του μέσα στην ανέμελη άγνοια, χωρίς προβληματισμούς και διεκδικήσεις.

Βεβαίως, δίλημμα επιλογής ανάμεσα σε δυο τέτοια χάπια δεν υπάρχει, παρ’ όλο που δεν είναι πολύ σπάνιο στη ζωή να παρέχεται η δυνατότητα πλήρους και επακριβούς ενημέρωσης, μια δυνατότητα που συχνά επιθυμεί κανείς να αποποιηθεί αφού μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες αλήθειες. Ως παράδειγμα, στην κατηγορία αυτή ανήκουν εκείνοι, και είναι αρκετοί, που αποφεύγουν τις εξετάσεις της προληπτικής ιατρικής με το απλοϊκό επιχείρημα ότι προτιμούν, όσο είναι δυνατόν, να ζουν τη ζωή τους σε ευχάριστη άγνοια.

Δύσκολα, βεβαίως, μπορεί κανείς να επιχειρηματολογήσει υπέρ της άγνοιας όταν υπάρχει η δυνατότητα της αλήθειας.

Το θεμελιώδες όμως ερώτημα είναι ποια είναι η αλήθεια και σε τι συνίσταται η αληθινή πραγματικότητα.

Διότι στη σημερινή κοινωνία όπου το άτομο κατακλύζεται κυριολεκτικά από κάθε είδους πληροφόρηση και μυριάδες διαφορετικές απόψεις, είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να μιλήσει κανείς για απόλυτη αλήθεια.

Αλλωστε μεγάλοι φιλόσοφοι, όπως ο Νίτσε, έχουν υποστηρίξει ότι ουσιαστικά αντί για αντικειμενική πραγματικότητα είναι προτιμότερο να αναφέρεται κανείς σε ερμηνείες της ανάλογα με την προοπτική κάθε συγκεκριμένου ατόμου.

Το ερώτημα αυτό γίνεται ακόμη πιο φανερό σήμερα όταν, για παράδειγμα, λάβουμε υπόψη εκείνο που πιστεύει μεγάλος αριθμός Αμερικανών για τις τελευταίες εθνικές εκλογές ή ακόμη χειρότερο τον δύσπιστο τρόπο με τον οποίο πολλοί αντιμετωπίζουν την πανδημία και τα εμβόλια, παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η ιδέα για το «κόκκινο χάπι» της αλήθειας συχνά χρησιμοποιείται, κατά μεταφορικό τρόπο, από εκείνους που προωθούν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

Ισχυρίζονται, δηλαδή, ότι η αλήθεια και η γνησία πραγματικότητα αποκρύπτονται από το ευρύ κοινό και μόνο εκείνοι είναι σε θέση να παράσχουν το «κόκκινο χάπι», δηλαδή τις πληροφορίες και τα στοιχεία εκείνα που θα επιτρέψουν την αποκάλυψη και την πλήρη κατανόηση.

Είναι ένα από τα πλέον παράδοξα της εποχής μας ότι σήμερα που ζούμε μέσα σε έναν ωκεανό ενημέρωσης, να βρίσκουν ακροατήριο και πιστούς οπαδούς εκείνοι που θέλουν να δεχθούν αβασάνιστα το «κόκκινο χάπι» της δήθεν αποκάλυψης της πραγματικής αλήθειας.

Μήπως πρέπει και πάλι να καταφύγουμε στην ελληνική αρχαιότητα για να θυμηθούμε ότι αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα είναι καθαρό μυαλό φωτισμένο από τον ήλιο της Ελλάδας και του πολιτισμού της;

πηγή: ekirikas.com