Πλήθος διαδηλωτών κατά του ρατσισμού συγκεντρώθηκε την Παρασκευή στην καρδιά της Ουάσιγκτον για να απαιτήσει τον τερματισμό της αστυνομικής βίας κατά των μαύρων έπειτα από μια σειρά περιστατικών αστυνομικής βαρβαρότητας που άνοιξαν ξανά τις φυλετικές πληγές της Αμερικής.
Πενήντα επτά χρόνια μετά την εμβληματική ομιλία «Έχω ένα όνειρο» (I have a dream) του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ηγέτη του αφροαμερικανικού κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα για να απαιτήσουν ισότητα μεταξύ όλων.
«Κουραστήκαμε από αθετημένες υποσχέσεις», είπε ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, μπροστά από το μνημείο που ανεγέρθηκε προς τιμή του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν που κατήργησε τη δουλεία πριν από ενάμιση αιώνα. «Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να έχουν αξία για όλους!» πρόσθεσε ο Σάρπτον.
Κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης ήταν το «Βγάλτε το γόνατό σας από τον λαιμό μας», μια αναφορά στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία όταν ένας λευκός αστυνομικός τον πίεζε τον λαιμό για πάνω από 8 λεπτά στη Μινεάπολη στις 25 Μαΐου, σε ένα συμβάν που πυροδότησε ένα ιστορικό κίνημα διαμαρτυρίας σε όλες τις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.
Συγκλονισμένος ο αδελφός του, Φιλονίζ Φλόιντ, ευχαρίστησε τους διαδηλωτές για την κινητοποίησή τους. «Μακάρι ο Τζορτζ να ήταν εδώ για να σας δει…» είπε δακρυσμένος. «Η αλλαγή συμβαίνει επειδή την απαιτούμε (…), οι ηγέτες μας πρέπει να μας ακολουθήσουν», πρόσθεσε.
Ο πατέρας του Τζέικομπ Μπλέικ, του Αφροαμερικανού που τραυματίστηκε σοβαρά την Κυριακή στην Κενόσα του Ουισκόνσιν, φώναζε «Καμιά δικαιοσύνη, καμιά ειρήνη». Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον γιο του με επτά σφαίρες στην πλάτη δεν έχει ακόμη συλληφθεί ή κατηγορηθεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο 29χρονος Τζέικομπ βρισκόταν στο κρεβάτι του στο νοσοκομείο με χειροπέδες, ενώ είναι πλέον παράλυτος από τη μέση και κάτω.
Το δραματικό αυτό, πιο πρόσφατο, συμβάν, αναζωπύρωσε το κύμα διαμαρτυρίας και οδήγησε σε νύχτες βίαιων διαδηλώσεων στην Κενόσα, όπου δύο άνθρωποι πυροβολήθηκαν από έναν 17χρονο που, οπλισμένος με ένα τουφέκι, προσχώρησε σε πολιτοφυλακές που υποτίθεται ότι υπερασπίζονταν τις τοπικές επιχειρήσεις.
Ο τραυματισμός του Μπλέικ πυροδότησε επίσης ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας στον κόσμο του αθλητισμού. Μετά την απόφαση των καλαθοσφαιριστών της ομάδας των Μιλγουόκι Μπακς, οι οποίοι αρνήθηκαν να αγωνιστούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πυροβολισμό του 29χρονου, το NBA αναγκάστηκε να αναβάλει αρκετούς αγώνες την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Οι ομιλητές στη χθεσινή διαδήλωση στην Ουάσινγκτον χαιρέτησαν τους αθλητές, εκφράζοντας την ίδια στιγμή τη λύπη τους για την ομιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, για εβδομάδες, εστιάζει στα βίαια επεισόδια που ξεσπούν στο περιθώριο των διαδηλώσεων χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην αξία των αιτημάτων των Αφροαμερικανών.
Στην εκστρατεία για την επανεκλογή του ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας αυτοπαρουσιάζεται ως ο υπερασπιστής του «νόμου και τάξης» εναντίον του Δημοκρατικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν, τον οποίο κατηγορεί ότι θέλει να παραδώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο χάος.
Αρκετοί ομιλητές κάλεσαν τους διαδηλωτές να ψηφίσουν μαζικά στις 3 Νοεμβρίου.
«Πρέπει να προσέλθουμε στις κάλπες για να υπερασπιστούμε τις ελευθερίες για τις οποίες οι προηγούμενες γενιές πολέμησαν σκληρά», δήλωσε ο γιος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, του οποίου ο πατέρας δολοφονήθηκε όταν ο ίδιος ήταν μόλις δέκα ετών.
Καλώντας τους διαδηλωτές να μην εκθειάζουν τον πατέρα του, είπε στους διαδηλωτές: «Αν ψάχνετε για σωτήρα, σηκωθείτε και σταθείτε μπροστά από έναν καθρέφτη».
Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters
Source: ert.gr